Nejlepší studentský startup pomáhá jiným podnikatelům. Sdílí s nimi know-how

9. 3. 2017 | | Studentský život, Zprávy ze školy unnamed

Na začátku března proběhl třetí ročník soutěže o nejlepší podnikatelský nápad roku, kterou pořádá xPORT Business Accelerator na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE).

Soutěže se zúčastnilo šest týmů, ty měly během pětiminutové prezentace za úkol představit vlastní nápad.

Vítězem se stal startup Crowdholding prezentovaný Ethanem Climem, bývalým studentem programu CEMS na VŠE. Dvacetičlenný tým Crowdholdingu na svém nápadu pracoval několik měsíců. Jedná se v podstatě o startup pro startupy, který druhým místo finanční podpory pomáhá svým know-how – již nyní spolupracuje zhruba s patnácti dalšími startupy. Jak uvedly Hospodářské noviny, Crowdholding se zaměřuje primárně na americký trh, kde je startupů nejvíce. Fungovat chtějí ale i v Česku.

Porota, ve které zasedli investor a podnikatel Ivo St Kovachev, Noah Woodiwiss z Velvyslanectví USA v Praze a Tristan Salvadori z University of Jean Moulin Lyon III, vybírala vítěze na základě několika kritérií. Zaměřila se například na podnikatelský záměr, dále na fázi, ve které se firma aktuálně nachází, a zároveň na celkový dojem z přednesené prezentace.

Diváci zvolili za nejlepší podnikatelský nápad startup Quickjobs, který studentům napomáhá ve vyhledávání prací krátkodobějšího nebo jednorázového charakteru. Kromě tohoto startupu se soutěže ještě zúčastnily firmy Smart Benefits, která se zaměřuje na poskytování benefitů pro zaměstnance, výrobce zdravých tyčinek z cvrččí mouky Sens Food, inzertní platforma pro automobily Vehiklo a Zendoro, online realitní kancelář.

Odborná porota hodnotící jednotlivé týmy

Ethan Clime, který zvítězil s projektem Crowdholding

Zázemí pro studenty, kteří chtějí pracovat na svých podnikatelských nápadech a konzultovat je s odborníky, vzniklo před dvěma lety. Za tuto dobu prošlo xPORTem již 54 týmů, které byly vybrány z celkem 121 přihlášek. „Do světa“ tak bylo vypuštěno 23 produktů z inkubační linky a pět hotových firem z akceleračního programu. Pro letošní rok je ambicí zakladatelů xPORT vybudovat partnerství s univerzitními akcelerátory v zahraničí, aby jednotlivé týmy mohly rozšiřovat své podnikání i mimo Českou republiku. V rámci ČR spolupracuje xPORT se dvěma dalšími českými univerzitami. Spolu s Point One (ČZU) a InQbay (ČVUT) tvoří United Incubators.

„Průběžně nabíráme zájemce o pozice stážistů v týmu xPORT, týmy, které u nás chtějí pracovat na vlastním startupu a studenty do projektů pro velké firmy. Tady je náročné především shánění studentů na IT pozice,“ doplňuje ředitel xPORTu docent Ota Novotný. Situace v xPORTu podle něj kopíruje aktuální stav na pracovním trhu. „Takže bychom si dokázali představit i větší zájem,“ uvádí. „Zaměstnavatelé se o mladé talentované lidi přetahují. Především o lidi s praxí. A to nahrává xPORTu, jelikož u nás mohou studenti získat relevantní praxi a zároveň ji snadno skloubit se studiem,“ dodává.

Rektorka Hana Machková spolu s vítězem Ethanem Climem a Kelly Adams-Smith, Chargé d’Affaires Velvyslanectví USA v Praze.

Foto: archiv xPORT Business Accelerator

Mohlo by tě zajímat: