Nejsilnější pivo vaří nejmenší pivovar kousek od Žižkova

Nejsilnější pivo vaří nejmenší pivovar kousek od Žižkova

Dva jedinečné druhy piva vařené za využití původních postupů a
zařízení, příjemné posezení a výbornou českou kuchyni, to vše najdete
pod jednou střechou v nejmenším pivovaru v Praze, v restauraci
U Medvídků.

Více než pětisetletá pivovarnická tradice objektu „U Medvídků“
v ulici Na Perštýně před několika lety po rozsáhlé rekonstrukci
vyústila ve vznik dobového středověkého pivovaru, který je zároveň
i nejmenším pivovarem v Čechách.

Celý areál, nazývaný Dům piva, je tvořen hned několika částmi.
Kromě restaurace, hotelu či pivnice je zde k nalezení také pivovarský
obchod, muzeum původních, a navíc funkčních zařízení na výrobu piva a
dobový kabaretní sál v barokním stylu. Nejzajímavějším prvkem objektu
je ale nepochybně pivovar, najít ho ale není jednoduché.

Než se návštěvník dostane až k němu, musí projít celou budovou
přes restauraci a pivnici, protáhnout se několika tunely a zdolat
schodiště. Po této „dlouhé a namáhavé“ cestě ale člověk o to víc
ocení možnost svlažit hrdlo jednou z unikátních pivních značek, které
hospůdka nabízí.

Jedná se především o polotmavý ležák Old Gott, do kterého se
přidává zvláštní karamelový slad, jenž dodává pivu jedinečnou
nasládlou chuť. Pivovar si vaří tento mok sám a kromě hospůdky při
samotném pivovaru se dá koupit v riginálních lahvích s keramickým
uzávěrem.

Ještě unikátnější značkou, kterou pivovar U Medvídků produkuje, je
X-BEER. Se svými více než třiceti stupni a zhruba jedenácti procenty
alkoholu je nejsilnějším pivem v Čechách a jedním z nejsilnějších piv
světa. Půl litru tohoto ležáku sice vyjde na více než stovku, ale podává
se v menších sklenicích. Při tom, jak rychle stoupá do hlavy, jde
jednoznačně o výhodné opatření. Doporučuje se pít opatrně, ale to nic
nemění na tom, že je to výrazný a zajímavý kulinářský zážitek.

Kvašení obou druhů probíhá v původních otevřených dubových
kádích v ěsné blízkosti popíjejících hostů, takže pokud se tam
nachomýtnete v ten pravý okamžik, máte možnost sledovat sládka v akci
takřka rovnou od stolu. Kromě dobových kvasných kádí jsou zde k vidění
i další původní součásti pivovaru, například zařízení na stáčení
piva do lahví. Zdejší sládek vám také na požádání rád ukáže a
vysvětlí celý proces výroby piva a možná přidá i nějakou historku
z doby, kdy vařil pivo v Japonsku.

Kromě „tekutého chleba“ nabízí hospůdka i vydatnější stravu, aby
bylo k pití co zakousnout. Kromě různých obložených mís a
zabijačkových prkének mají návštěvníci možnost ochutnat i něco
z tradiční české kuchyně, zvěřinu nebo vepřové koleno i další
dobroty. Jídelníček je navržený tak, aby korespondoval s celkovou
středověkou atmosférou a zároveň se dobře hodil k pivu.

Celkového dobového ducha dokresluje příjemný útulný interiér
s nízkými klenutými stropy, nástěnnými malbami a masivním dřevěným
nábytkem. To spolu s výtečnou kuchyní, dobrým pitím a jedinečnou
nasládlou vůní kvasícího piva vytváří nebývale příjemné místo
k posezení s rodinou či přáteli.

Ceny piva a některých jídel Old Gott 0,5l – 48 korun
X-BEER 0,5l – 111 korun Svíčková – 129 korun Bramborové knedlíky
plněné uzeným masem, zelí – 99 korun Lepenice (šťouchané brambory
s cibulkou a zelím) – 99 korun

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

brooke-cagle-g1Kr4Ozfoac-unsplash

Do platnosti vstoupila novela o VŠ: Doktorandi si přilepší!

Dne 1. 3. 2025 nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách. Kromě několika dílčích změn přináší významnou podporu studentům doktorského studia. Zvyšuje také pokutu za neoprávněné užívání akademických titulů a zkracuje lhůtu pro odvolání na 15 dní. Doktorandi si polepší Podle novely budou mít vysoké školy povinnost zajistit, aby od 1. 9. 2025 dosahoval studijní...

Messenger_creation_480D3702-E418-4B65-BCCA-BE827FFE50D6

Jakub Kuneš: Ševčík na přednáškách šířil dezinformace, musel jsem se ozvat. Za „Národo“ se stydím.

Proč ve světě upadá klasický liberalismus a naopak nabývají na síle populismus a extremismus? Co vedlo k udělení ceny Liberálního institutu argentinskému prezidentovi Javieru Mileiovi? A je Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) odsouzena k zániku? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali Jakuba Kuneše, ředitele Liberálního institutu, absolventa...

aaron-burden-QJDzYT_K8Xg-unsplash

Komplexní „Survival Guide“ do zkouškového je tady. Jde to i bez kofeinu!

Do termínů prvních zkoušek zbývá méně než měsíc. Po semestru bohatém na státní svátky, je tak čas začít přemýšlet, jak vše dohnat, nezbláznit se a ideálně zaskórovat lépe než na čtyři plus. Přinášíme tipy jak pro studenty, kteří nemají problém s průběžnou přípravou, tak pro ty z vás, co spoléhají na „allnighters“ těsně před testy....