Nový iList se zaměří na vzdělávání a přináší rozhovor s Janem Mühlfeitem

26. 2. 2017 | | Zprávy ze školy Mühlfeit

Semestr se začíná rozjíždět a s ním přichází čas i na nové číslo iListu. Tentokrát jsme se zabývali otázkou, kterou si klade každý čerstvý maturant – Mít či nemít titul?. Správnou odpověď možná nenajde nikdo z nás, i tak si myslíme, že rozhovory, články a názory titulovaných i netitulovaných v novém čísle jsou více než zajímavé. A nezapomeňte, kromě klasických prodejních míst nás můžete koupit i online!

Víte, které dvě instituce se za posledních tři sta let v České republice nezměnily? Od kterých zemí bychom se měli inspirovat ve vzdělávání? Na všechny otázky odpověděl v rozhovoru Jan Mühlfeit, bývalý ředitel pro Evropu v Microsoftu. Kromě toho jsme se bavili také o odemykání potenciálu a o pokoře.

Dozvíte se také, co nového se událo na fakultách ekonomky. Analýza od vyučujících Fakulty informatiky a statistiky zjistila, na kolik vyjde studium nejen v hlavním městě. Možná zjistíte, že v Praze přeci jen není tak draze.

Vysokoškolský zákon nepřinesl jen nová pravidla pro akreditace, stipendia a vnitřní akademické dokumenty. S jeho vstupem v platnost se změnily některá kritéria pro psaní závěrečných prací. Jak to ovlivnilo prakticky zaměřené práce se dozvíte v rozhovoru s ředitelem xPORTu Otou Novotným.

Být či nebýt doktorandem? Léta studentova jsou finančně náročná – vyplatí se po inženýrovi pokračovat ve studiu nebo je lepší jít rovnou pracovat? Ministryně školství má pro posluchače doktorského studia odvážný plán s „vyšším kapesným“. Otázkou ale zůstává, jestli to bude stačit – a většina studentů nakonec nedá přednost kariéře.

Dále na vás čeká dvojstrana s tipy na klidná místa k učení nebo rozhovor o reklamní strategii na Facebooku s odbornicí ze Social Sharks.

Majáles nemusí být jen pivo a hudba – letos můžete v jeho rámci darovat i krev. Přesněji krvetvorné buňky – a to první dubnový týden přímo na ekonomce. Pro přesnější informace otevřte iList na straně 22.

Dolistujete samozřejmě i k sportu a kultuře. Jak těžké jsou začátky v hraní na dudy se dozvíte v rozhovoru s frontmanem kapely Curlies a doktorandem na VŠE Michalem Strakou.

Těšit se můžete i na Krizovku se soutěží, vyprávění z výměného pobytu v Montréalu od naší zahraniční zpravodajky Evči nebo na novou rubriku Příběh české firmy.

Prodáváme od pondělí 27. února tradičně mezi menzami v Italské budově. Pokud po našich usměvavých redaktorech nebude ani vidu ani slechu, číslo si můžete koupit i v menze, v Antiku ve čtvrtém patře Staré budovy, ve skriptárně nebo v Deštníku. Najdete nás také na Jižním Městě přímo u vchodu do budovy.

Nebaví vás nosit další časopis v tašce nebo jste zarytý ochránce lesů? iList si můžete koupit i na internetu – nové číslo ke koupi a stažení zde.

Foto: Petr Cihlář, archiv Jana Mühlfeita

Mohlo by tě zajímat: