O hospodářské politice jako první přednášel ministr zdravotnictví

11. 4. 2018 | | Zprávy ze školy unspecified

Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) krátce po Velikonocích odstartoval mimosemestrální kurz Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců. Série přednášek členů současné Babišovy vlády v demisi potrvá zhruba měsíc. Premiér v demisi má na VŠE vystoupit jako poslední, 10. května ve 14:30.

Kurz, který vyvolal nesouhlas části studentů, zahájil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na jeho přednášku dorazilo asi 60 posluchačů. Na úvod vystoupili dva studenti z Národohospodářské fakulty. „Všichni jsme tady dobrovolně. Pokud si někdo vyvzdoruje, že se tento předmět má zrušit, pak se jedná o precedens, který zde ještě nebyl,“ uvedli. „Studenti si tento kurz vyžádali a jsou rádi, že na škole je,“ doplnili.

Ministr Vojtěch hned zpočátku avizoval, že své vystoupení nebere jako politickou debatu. „Zdravotnictví jako takové je obrovské politikum, ne nadarmo jsem již dvacátým ministrem zdravotnictví ve funkci. Pro takového člověka je těžké zavádět nové reformy. Pokud už politik něco nového zavede, obvykle brzy ve funkci končí,“ uvedl na začátek.

České zdravotnictví je solidární – a neefektivní

Věnoval se tématům veřejného zdravotního pojištění, úhradám za zdravotní služby a na konci zbyl i prostor pro aktuální a plánované reformy. Podle ministra je český zdravotní systém velmi solidární, v prezentaci jej označil termínem „švédský stůl“. „Člověk může jít, ke kterému lékaři chce a systém mu to uhradí,“ komentoval zdravotnictví Vojtěch.

To vnímá jako neefektivní, protože lidé pak mají nízkou motivaci chovat se racionálně a odpovědně k systému. „Například v Holandsku se stomatologie platí stoprocentně soukromě, lázeňská péče je taky považována za luxus v porovnání s ostatními státy,“ doplnil.

Vojtěch dále komentoval i personální nedostatky ve zdravotnictví. Pokud jde o lékaře, nejde podle něj o takový problém, jak se prezentuje v médiích. Horší je to u zdravotních sester. Ministr by chtěl situaci řešit zvýšením počtu studentů na lékařských fakultách. „Při současném počtu absolventů to není dostatečné, není možné, aby nahradili stávající lékaře,“ řekl Vojtěch.

Kurz mezi studenty v minulosti vyvolal i odmítavé reakce, někteří proti němu iniciovali petici. Podle kritiků může ohrozit apolitičnost vysoké školy. Navíc by na něm podle nich mohl být prezentován jen jeden názorový politický proud. Jedná se totiž pouze o představitele jednobarevné vlády hnutí ANO, i když je mezi patnácti přednášejícími devět nestraníků.

Mohlo by tě zajímat: