O tiché vodě, která nepodemele břehy

3. 5. 2002 | | Názory, Zprávy ze školy

Tichá voda břehy mele. Aspoň se to říká. Jsou obory (a hydrologové a hydrogeologové mi to určitě potvrdí), kde uvedené pořekadlo platí. Na druhé straně jsou i případy, kde by se dalo o jeho platnosti diskutovat a jsou dokonce i takové situace, ve kterých tichá voda břeh nepodemele vůbec.

Tichá voda břehy mele. Aspoň se to říká. Jsou obory (a hydrologové a hydrogeologové mi to určitě potvrdí), kde uvedené pořekadlo platí. Na druhé straně jsou i případy, kde by se dalo o jeho platnosti diskutovat a jsou dokonce i takové situace, ve kterých tichá voda břeh nepodemele vůbec. Abych byla konkrétní – a nemusím chodit daleko (protože tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, v případě solidního džbánu, až se studna vyčerpá) – ve škole je spousta věcí, která se vám nelíbí a podle vašich představ by probíhaly úplně jinak. Ale dokud o nich budete mluvit jen se svými kamarády z koleje nebo ze školy, asi se toho moc nezmění.

Ale abych neházela všechny do jednoho pytle. Najdou se sem tam mezi studenty tací, kteří se nebojí přijít se svým podnětem za vyučujícím nebo za vedoucím katedry. Ti ještě odvážnější vyrazí za proděkankou/proděkanem, prorektorkou/prorektorem a nebo ještě výš. V době moderních komunikačních technologií lze ke sdělení používat i elektronickou poštu (adresy všech pracovníků školy najdete na stránce tel.vse.cz). Všem, které předchozí řádky ponoukly k tomu, aby okamžitě usedli k počítači (případně se postavili do fronty na počítače), bych chtěla doporučit, aby při psaní a mluvení nezapomínali na slušné vychování, konkrétnost a asertivitu.

Ku potřebě těch, kteří o svých problémech nechtějí vyjednávat a upřednostňují formální postup, slouží kontrolní odbor (sídlící ve druhém patře Nové budovy). Ten stížnosti přijímá, posuzuje a stěžovatelům odpovídá. Je na vás, kterým směrem se vydáte. Se stížností na studené brambory v menze asi nepůjdete za proděkanem pro zahraniční styky a studijní referentka vám těžko vysvětlí, proč váš oblíbený vyučující tento týden nechodil do výuky a nedržel konzultační hodiny.

Možnosti tu jsou. Každý musí zvážit, jak velký a těžký kámen tíží jeho dušičku, jestli se s ním bude tahat, nebo ho přehodí na někoho jiného, na koho přesně a jak to provede. A protože opakování je matkou moudrosti, vrátím se zase na začátek k tiché vodě. Když si chcete své podněty a problémy nechat pro sebe, nebráním vám. Ale teprve tehdy, když o nich řeknete tomu, kdo je může řešit, mohou se věci změnit.

Mohlo by tě zajímat: