Obnovený studentský filmový klub má za sebou první úspěšné promítání na VŠE

7. 1. 2020 | | Zprávy ze školy Spoiler - promítání 01

Filmový klub Spoiler, vedený studenty Vysoké školy ekonomické v Praze, poprvé promítal. Na půdě VŠE mohli studenti i široká veřejnost zdarma zhlédnout úspěšný jihokorejský snímek Parazit. Promítání doprovodila zajímavá debata, do které přijali pozvání filmový publicista Roman Freiberg a koreanistka Anna Welschová.

První promítání filmového klubu Spoiler proběhlo 28. listopadu v Likešově aule na VŠE. Pro svůj premiérový event vybrali studenti černou komedii režiséra Bong Joon-hoa s názvem Parazit. Originální snímek kombinující prvky komedie, thrilleru, dramatu a satiry přilákal téměř 200 návštěvníků.

Na film navázala debata se dvěma zajímavými hosty. Účastnili se jí filmový publicista Roman Freiberg z Kinobox.cz a Anna Welschová, vystudovaná koreanistka, která půl roku žila v jihokorejském Soulu. Posluchači se ptali na otázky ohledně každodenního života v Jižní Koreji a nastavení společnosti nebo na vztahy se Severní Koreou. Welschová vysvětlila důležitost vzdělání, které v Koreji předurčuje úspěch v pracovním i osobním životě, což dokládal i samotný film. Další dotazy směřovaly k filmu samotnému a k jeho režisérovi Bong Joon-hovi, Freiberg se s diváky podělil i o osobní tipy na vítězství Oscara.

„Velký zájem o první promítání Spoileru nás velmi potěšil a už teď začínáme chystat program na letní semestr. Chtěli bychom promítat na půdě VŠE pravidelně jednou měsíčně, a to vždy se vstupem zdarma. Součástí promítání by měla být vždy i debata s odborníky na dané téma,“ uvádí spoluzakladatelka filmového klubu, Johana Fořtová.

Hlavním partnerem, který akci finančně podpořil, byla Katedra multimédií. Samotný filmový klub vznikl na jaře 2019 právě jako projekt na vedlejší specializaci Multimediální komunikace na zmiňované katedře. Volně tak navazuje na zaniklý filmový klub Filmáček. Mediálním partnerem se staly studentské noviny iList.

Do začátku letního semestru mohou zájemci filmový klub sledovat na Facebooku nebo na Instagramu. Zde se také mohou hlásit filmoví nadšenci, kteří by se chtěli zapojit do organizace promítání.

Mohlo by tě zajímat: