Počítačové učebny a studovny prošly inovací

3. 12. 2005 | | Nezařazené

Více počítačů, nové hardwarové vybavení a další prostory pro výuku zajistilo pro studenty přes prázdniny Výpočetní centrum Vysoké školy ekonomické. Nejvíce změn mohou pozorovat studenti na Jižním Městě. Právě zde byla kvůli přílivu prvních ročníků uvedena do provozu v pořadí již pátá počítačová učebna (jm382).

Více počítačů, nové hardwarové vybavení a další prostory pro výuku zajistilo pro studenty přes prázdniny Výpočetní centrum Vysoké školy ekonomické.

Nejvíce změn mohou pozorovat studenti na Jižním Městě. Právě zde byla kvůli přílivu prvních ročníků uvedena do provozu v pořadí již pátá počítačová učebna (jm382). Ta je stejně jako zbylé počítačové třídy Jižního Města nově vybavena dvaceti počítači Fujitsu Siemens se sedmnáctipalcovými LCD monitory.

V každé ze studoven je teď na Jižním Městě také více počítačů než v loňském roce. „Škola přijímá stále více studentů, proto je nezbytné snažit se o rozšíření počítačového vybavení i prostor,“ uvádí Jakub Vorel z Oddělení správy počítačových učeben a studoven. „Kapacitu jsme v obou studovnách dohromady rozšířili ze stávajících 55 na 64 počítačů,“ upřesňuje.
Na Žižkově je v současné době nově vybavena pouze učebna sb108, ale „na řadu“ by měly časem přijít i další počítačové místnosti. „Naší ideou je poskytnout co největší množství míst pro práci s počítačem,“ dodává Vorel. Jako jednu z možností pro rozšíření vidí využití prostor, které se uvolnily po přesunu některých útvarů školy do Rajské budovy.

„Plánované rozšíření však nemusí nutně znamenat pouze další nové počítače, ale také například pokrytí bezdrátovým připojením Batman,“ vysvětluje. Vybudování počítačových učeben v Rajské budově Výpočetní centrum v plánu nemá.

Batman v Rajské budově

V současné době je k síti Batman, která je studentům přístupná od roku 2004, připojeno prostřednictvím bezdrátové sítě nebo skrze vyhrazené ethernetové zásuvky kolem čtyř set studentů na Žižkově i Jižním Městě. Pokryto je již i první a páté patro Rajské budovy, místní bezdrátová síť byla oficiálně uvedena do provozu 19. října.
Rychlost připojení v Rajské budově je srovnatelná s ostatními budovami VŠE. Konkrétně je to 11 Mb nebo 54 Mb za sekundu podle typu Wi-fi přijímače uživatele. Poplatek za užívání sítě zůstává 250 korun za semestr (bližší informace na batman.vse.cz).
Hlavním problémem, se kterým se provoz sítě Batman potýká, je nedostatek míst k sezení v Rajské budově. „Vybavení přípojných míst, jako jsou stoly a elektřina, nespadá do naší kompetence. Žižkovský areál spravuje Technicko-správní oddělení,“ tvrdí vedoucí oddělení síťové infrastruktury Tomáš Skřivan.
Do budoucna plánuje Výpočetní centrum zpřístupnit Batmana částečně i těm studentům, kteří nezaplatí poplatek. „V současné době se o tom jedná,“ říká Skřivan. Dále se plánuje například rozšíření signálu na Akademický klub VŠE a některé posluchárny.

Mohlo by tě zajímat: