Přehled: Buďte zdraví s chytrými aplikacemi

22. 3. 2024 | | Názory, Studentský život Aplikace

V dnešní době existuje aplikace téměř na všechno a oblast zdraví a životního stylu není výjimkou. Zapomínáte přes den na pitný režim?  Vstáváte ráno nevyspalí? Marně se snažíte nastavit si pestrý a vyvážený jídelníček? Tak přesně s tím vám pomůže náš přehled aplikací do telefonu, které vám pomohou nastartovat zdravý životní styl. 

 

Krokoměr

Buďme upřímní, většina z nás pravděpodobně většinu svých dnů prosedí, ať už ve škole, v práci, doma nebo v městské hromadné dopravě. Neustále sezení (nejen) naší páteři vůbec neprospívá, ale naše nabité kalendáře nám mnohdy neumožňují zaběhnout do posilovny. Naštěstí to vůbec nevadí, protože zdravý pohyb ve formě chůze může do svého nabitého programu zařadit úplně každý.

Aplikace Krokoměr vás bude provázet každým dnem a pomocí různých odznaků a denních přehledů vás také motivovat k tomu, abyste záměrně zařazovali chůzi do svých dnů co nejčastěji. Vy ze sebe pak na základě statistik a měsíčního přehledu můžete mít dobrý pocit, že jste pro své zdraví něco udělali.

Apple Health

Uživatelé iOS mohou využít ještě mnohem rozsáhlejších možností v aplikaci Health. Kromě počítání kroků zde najdete také přehled fyzické aktivity jako takové. Apple Health bude vaším pomocníkem při sledování počtu  vystoupaných pater, celkového času cvičení, spálených kalorií, ale například i sledování spánkového režimu.

Hydrillo

Na podobném principu jako Krokoměr funguje také aplikace Hydrillo, jen místo kroků vám pomáhá sledovat přísun tekutin. Podobně jako pohyb, tak i dostatečné množství tekutin je pro naše tělo zásadní, doporučené denní množství vody se pohybuje kolem dvou litrů. Pokud na svůj pitný režim v průběhu dne zapomínáte kvůli různým aktivitám, pak toto je aplikace přímo pro vás. 

Hydrillo nabízí možnost nastavit si vlastní upozornění, které vám bude pravidelně připomínat, že je čas doplnit tekutiny. Čím více dnů po sobě splníte doporučenou denní dávku tekutin, o to vyšší úroveň v aplikaci získáte. Opět jste tak motivování k získání zdravého návyku.

Kalorické tabulky 

Tento chytrý pomocník vám zajistí, že budete mít dokonalý přehled o svém celkovém denním příjmu kalorií a budete tak moct efektivně přizpůsobit svůj jídelníček, pokud například toužíte shodit pár kilo. Výhodou této aplikace je široká nabídka potravin, které můžete do svého jídelníčku zahrnout, ale také možnost přímo naskenování čárového kódu výrobku, což výrazně ulehčí práci s ručním zadáváním. Nicméně je důležité zmínit, že samotná kalorická hodnota dané potraviny je jen jedním z faktorů, které bychom měli brát v úvahu, když se stravujeme.

I am 

Především ke konci semestru se na nás valí nespočet povinností, z hektických dnů se stávají hektické týdny. Je ale důležité alespoň jednou za den zastavit kolotoč myšlenek, často negativních. Pro psychickou pohodu je tu jednoduchá aplikace, která vám v průběhu dne, dle vlastního nastavení, připomene jednu afirmaci (krátkou pozitivní větu, například “Jsem vděčný/á za všechno co mám”). Pokud máte zrovna špatný den, může právě jedno takové upozornění z této aplikace změnit způsob, jakým se na konkrétní situaci díváte.

Sleep Cycle

Spánek je základem všeho. Aplikace Sleep Cycle vám pomůže lépe porozumět spánkovému režimu jako takovému. Výhodou je, že Sleep Cycle funguje také jako budík, který vás vzbudí až teprve, když budete opravdu dostatečně odpočatí, tedy v nejlehčí fázi spánku. 

Aplikace vám vytvoří komplexní statistiky, pomocí procent ohodnotí kvalitu spánku, graficky znázorní střídání fází spánku a monitoruje váš srdeční tep. S touto aplikací tak budete mít dokonalý přehled o vašem spánku. 

Period Tracker 

Následující tip ocení především slečny, jedná se totiž o kalendář menstruačního cyklu. Aplikace nabízí standardní funkce, tedy sledování menstruace, plodného období a ovulace. Period Tracker vám zvládne připomenout užití antikoncepce či jiných léků nebo vitamínů. Kromě těchto funkcí je zde možné pozorovat i náladu, tělesnou teplotu nebo různé příznaky v průběhu cyklu.

Mohlo by tě zajímat: