Přejmenování ISISu byla moje iniciativa, říká rektorka VŠE

11. 2. 2016 | | Zprávy ze školy ISIS

Na začátku února došlo ke změně zkratky Integrovaného studijního informačního systému Vysoké školy ekonomické (VŠE) z ISIS na InSIS. Změna názvu, o které se už minulý rok zmínil i Akademický senát VŠE, tak přišla poměrně rychle.

„Přejmenování bylo mojí iniciativou. Potřebné to bylo, protože některé země blokují přístupy na zahraniční weby, kde se objeví problémová klíčová slova, například ISIS,“ říká rektorka Hana Machková v rozhovoru pro březnové vydání časopisu iList, který bude v prodeji od 29. února.

Zkratka, kterou ekonomka používá i ve svých oficiálních dokumentech, je přitom stejná jako označení teroristické skupiny Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Ke změně názvu informačního systému dochází na základě konkrétních zkušeností. „Stalo se to (zablokování přístupu – pozn. red.) jedné studentce při přístupu z Francie,“ doplňuje rektorka. „Zkratka nestála za to, abychom si kvůli ní komplikovali život. Vložení malého n je nejsnazší technické i administrativní řešení. Nedělala bych z toho velkou vědu, hlavní je, že je systém funkční,“ říká v rozhovoru pro iList.

Podle Karla Nenadála, ředitele Výpočetního centra VŠE, se o změně zkratky, názvu, adresy i domény jedná s dodavatelem. „Rozhodnutí budeme přijímat teprve nad variantami s naceněním úprav,“ vysvětluje.

Název adresy systému je tak i po týdnu stále isis.vse.cz. V samotném systému i na webových stránkách univerzity se již objevuje zkratka InSIS.

insis

ISIS končí. Místo něj budou studenti používat InSIS

Investice za miliony: ISIS dodnes vyjde na stovky tisíc ročně

ISIS: inteligentní sluha každého studenta

Mohlo by tě zajímat: