Připojte se do sítě na kolejích

10. 4. 2003 | | Nezařazené

K počítačové síti si mohou svůj počítač připojit studenti bydlící na Jarově, Vackově a Rooseveltově koleji. Na kolejích na Jižním Městě není síť zavedena. Nenajdete-li v aktuálním seznamu na internetových stránkách http://kumbal.vse.cz/jarovnet/ číslo svého pokoje a pod stolem nemáte zástrčku, nezbývá vám než se pokusit vyměnit si s někým pokoj, případně se přestěhovat na jinou kolej.

K počítačové síti si mohou svůj počítač připojit studenti bydlící na Jarově, Vackově a Rooseveltově koleji. Na kolejích na Jižním Městě není síť zavedena. Nenajdete-li v aktuálním seznamu na internetových stránkách http://kumbal.vse.cz/jarovnet/ číslo svého pokoje a pod stolem nemáte zástrčku (či kabel s konektorem ve tvaru písmena T), nezbývá vám než se pokusit vyměnit si s někým pokoj, případně se přestěhovat na jinou kolej.

Starší typ síťové karty s konektorem BNC budete potřebovat, bydlíte-li na Vackově nebo na blocích D a E na Jarově. Obyvatelé Rooseveltovy koleje a Jarova A, B, C, F a G si musí pořídit kartu s konektorem TP a síťový kabel (kroucenou dvoulinku) v délce od zdi až k počítači. Postupujte podle návodu na stránkách JAROVNETu: zjistěte adresu své síťové karty a on-line se zaregistrujte. Do tří pracovních dnů bude vaše žádost o přidělení IP adresy vyřízena.

Administrátoři už teď nenatahují společně se studenty kabely a nemontují žádné nové přípojky. „Značná část stávajících není využita,“ vysvětluje postup vedoucí oddělení rozvojových projektů Výpočetního centra Ing. Kateřina Šrámková a dodává: „Studenti jsou kvůli bydlení na lepší koleji ochotni platit za internet, i když nemají počítač.“

Na Rooseveltově koleji a Jarově C je poplatek 200 korun součástí kolejného a platí ho všichni studenti. Na ostatních kolejích mají povinnost platit pouze ti, kteří o internet žádali a mají v pokoji volnou přípojku. Časté výpadky nejméně spolehlivých historických rozvodů koaxiálními kabely s konektory BNC v blocích D a E na Jarově zatím nejsou zohledněny snížením ceny.

Do budoucnosti se počítá s kompletním zasíťováním většiny kolejí. Letos se plánuje připojení všech pokojů bloku A. Bloky D a E se dočkají nových přípojek až po rekonstrukci. Největší překážkou internetu na kolejích na Jižním Městě je, podle slov Ing. Iva Šmejkala, vedoucího oddělení provozu výpočetní techniky na Jižním Městě, nevyhovující elektroinstalace. O rozšiřování sítě na Vackově se vzhledem k blížícímu se konci smlouvy o pronájmu budovy neuvažuje.

K provozu počítačů na kolejích se vztahuje Provozní řád počítačové sítě na kolejích Vysoké školy ekonomické (http://nb.vse.cz/sit/ruzne/jarov/provorad.ssi) a Příkaz rektora VŠE č. 7/95 (http://nb.vse.cz/sit/pravidla/prikaz7.ssi).

Mohlo by tě zajímat: