Průvodce školní sítí pro prváky

20. 8. 2003 | | Nezařazené

Průvodce školní sítí pro studenty prvních ročníků aneb seznámení se servery, bez kterých je život na VŠE pouhá utopie…

Průvodce školní sítí pro studenty prvních ročníků aneb seznámení se servery, bez kterých je život na VŠE pouhá utopie…

www.vse.cz
je hlavní stránka školy. Při troše šikovnosti a dobrém orientačním smyslu se z ní každý dostane na většinu serverů uvedených níže.

jm.vse.cz
Stránky počítačové sítě na Jižním městě – jsou určené především pro vás, prváky. Naleznete zde například odkaz na stránky studijní referentky Vlasty Dostálové se základními informacemi o studiu. Velice užitečný je web profesorky Jitky Kárníkové, na kterém najdete její projekt Deset kroků k úspěšnému studiu (jm.vse.cz/10kroku).

veverka.vse.cz
Na této adrese vám byla automaticky zřízena nová e-mailová schránka. Dostanete se do ní pomocí uživatelského jména (x-name) a hesla z kartičky, kterou jste již dostali nebo brzy dostanete. Heslo je lepší změnit na nějaké lépe zapamatovatelné. Budete ho pak využívat i v dalších školních webových aplikacích. Mnozí studenti však tuto schránku nevyužívají. Pak je dobré si poštu přesměrovat do používané schránky. Občas vám totiž může přijít velmi užitečná informace.

pes.vse.cz
Tzv. „Projekt Evidence Studia“ je asi nejužitečnější počin na školní síti. Sleduje vaší osobní studijní historii, tedy zapsané předměty, výsledky zápočtů a zkoušek (včetně bakalářských a souborných) nebo zařazení předmětů do skupin. Můžete zde prohlížet rozvrh svůj, svých kolegů nebo vyučujících. Dále zde najdete akreditace všech předmětů. U nich objevíte i povinnou a doporučenou literaturu a pouhým kliknutím na ni se dostanete do katalogu knihovny.

menza.vse.cz
Vaše multifunkční karta slouží také jako elektronická peněženka v menze na Žižkově (!). Jenomže na terminály na objednání jídel jsou často obří fronty. Stránka menzy vám ušetří čas, můžete si na ní nejen objednávat jídla dopředu, ale také si vyzvednout oběd nebo večeři z burzy jídel. Problém je, že často tato stránka nefunguje nebo komunikuje v nerozluštitelných hieroglyfech.

suz.vse.cz
jsou stránky, na kterých Správa účelových zařízení (SÚZ – stará se o koleje a menzy) zveřejňuje výsledky žádostí o ubytování na kolejích, které se zde také elektronicky podávají. Pokud podáváte odvolání proti nepřidělení koleje, zde se dozvíte, zda byla vaše žádost vyslyšena. Občas tu funguje také burza pokojů.

vysledky.vse.czsemestr.vse.cz
Na těchto místech se občas dozvíte výsledky svých testů nebo ohodnocení seminárních prací. Bohužel, oba systémy jsou nezávislé a učitelé si vybírají jeden, druhý a nebo také žádný z nich. Celkově propracovanější je ale „semestr“. Na něm může vyučující u svého předmětu vyvěsit i materiály ke studiu nebo zadání jednotlivých úkolů. U každého kurzu je také možné přispět do diskuze k němu.

www.ilist.cz
je internetová verze Studentského listu. Tento server je pro vás zcela nejdůležitější a bez jeho pravidelného čtení na VŠE nepřežijete :-).

Mohlo by tě zajímat: