První ročník akademie skončil. Jak ho hodnotí absolventi?

25. 4. 2018 | | Studentský život, Zprávy ze školy DS&BI Academy VŠE

Minulý týden došlo k předání certifikátů absolventům prvního ročníku Data Science & Business Intelligence Academy VŠE (DS&BI Academy VŠE), kterou pořádala Fakulta informatiky a statistiky ve spolupráci se Studentským spolkem 4FIS. Na slavnostním zakončení nechyběl děkan fakulty Jakub Fischer, zástupci partnerských firem, vedoucí Katedry informačních technologií Ota Novotný nebo organizátor akademie Martin Potančok.

Akademie probíhala od října do dubna. Jejím úkolem bylo propojení teoretických znalostí a praxe. A to se organizátorů podařilo splnit. Ani jeden z patnácti účastníků svého zápisu nelituje. Oceňují převážně různé přístupy firem k výuce, ale také specifičnost analyzovaných oblastí. „Ačkoliv první část akademie, Data Science, na mě působila technicky, při přípravě projektu jsem si ji oblíbila,“ popisuje své dojmy z počátku studia Markéta. „Data Science byla zajímavá už z toho důvodu, že jsem se o tuto oblast v minulosti nezajímal,“ doplňuje k hodnocení Adam, který se přihlásil do kurzu kvůli Business Intelligence. „Nicméně mě velice zaujala vizualizace dat, především pak přednášky od Dolphinu (Dolphin Consulting, pozn. red.) o pravidlech a doporučeních datové vizualizace,“ dodává.  Úspěšní absolventi za ni získali šest kreditů do svého studijního programu.

Studenti navrhují rozšíření o kvantitativní metody

Studenti ocenili různorodost získaných znalostí, navázání nových kontaktů,  uvolněnou atmosféru nebo účast na doplňkových akcích jako Business & Analytics Forum nebo Night of Chances. Shodují se na tom, že přednášející dokázali zaujmout, neměli problém zodpovědět doplňující dotazy z publika a jedním dechem dodávají, že se jim líbily scénky a hry, na kterých byla probíraná látka demonstrována.

Akademie probíhala v odpoledních hodinách, což ne každému vyhovovalo. Někteří studenti se shodují, že pětihodinové sezení bylo náročné. I přesto účasti nelitují a v případě možnosti se přihlásit do navazujícího kurzu by neváhali. Markéta by ale ocenila, kdyby se oblast výuky rozšířila více o kvantitativní metody. Tedy představení metod a principů, které se v byznysu pro analýzu dat využívají. Druhý ročník bude pro studenty otevřen začátkem zimního semestru následujícího akademického roku.

Na přednáškách se podílely odborníci z Adastry, Solitea Business Solutions, KPMG, Dolphin Consulting, Komixu, INEKON SYSTEMS, Billigence, Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nebo Microsoftu (Microsoft zabezpečuje infrastrukturu akademie, pozn.red.).

Autor fotek: Grafická a multimediální laboratoř

Mohlo by tě zajímat: