Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci na funkci děkana

13. 3. 2023 | | Zprávy ze školy Ševčík demonstrace

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Petr Dvořák se dnes sešel s děkanem Národohospodářské fakulty VŠE Miroslavem Ševčíkem. Na schůzce rektor objasnil, že Ševčík svou účastí na protivládních demonstracích a nevhodnými výroky poškozuje zájmy VŠE. Nakonec Dvořák vyzval Ševčíka, aby z funkce děkana odstoupil. Ten návrh vyslyšel a své rozhodnutí má rektorovi sdělit zítra dopoledne.

Ke schůzce došlo poté, co se Ševčík objevil na demonstraci na Václavském náměstí, která se konala v sobotu 11. března 2023. Při demonstraci byl zachycen na schodech Národního Muzea, kde bylo několik demonstrantů zadrženo poté, co se snažili strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního Muzea. Ševčík však tvrdí, že se na demonstraci objevil omylem a neměl v úmyslu ukrajinskou vlajku strhávat.

Rektor však v tiskové zprávě zdůrazňuje, že jeho rozhodnutí vyzvat Ševčíka k rezignaci na funkci děkana nevyplývá z již zmíněné demonstrace, ale určité výhrady vnímal již při zvolení Ševčíka děkanem. V tu dobu ale rektor respektoval vůli Akademického Senátu VŠE. Rektor dále tvrdí, že podnikl veškeré kroky, které mohl, aby zamezil poškozování zájmů VŠE.

K situaci se vyjádřili i studentští členové Akademického senátu VŠE, kteří formou otevřeného dopisu taktéž vyzývají Ševčíka k odstoupení z funkce.

Zdroj obrázku: ČTK

Mohlo by tě zajímat: