Rektorce se kolej Vackov líbí, ale…

16. 11. 2000 | | Nezařazené

V minulém semestru bylo podle informací centrální ubytovatelky Marie Horáčkové podáno celkem 5 678 žádostí o ubytování na koleji VŠE pro školní rok 2000/2001. V prvním kole nebyla kolej přidělena 1 200 žadatelům, z nich se proti tomuto rozhodnutí odvolalo 585. Zatímco v prvním kole byla hranice pro přidělení koleje 13,9 bodů, k 1. listopadu 2000 byla posunuta až na 10,3 bodů.

V minulém semestru bylo podle informací centrální ubytovatelky Marie Horáčkové podáno celkem 5 678 žádostí o ubytování na koleji VŠE pro školní rok 2000/2001. V prvním kole nebyla kolej přidělena 1 200 žadatelům, z nich se proti tomuto rozhodnutí odvolalo 585. Zatímco v prvním kole byla hranice pro přidělení koleje 13,9 bodů, k 1. listopadu 2000 byla posunuta až na 10,3 bodů. Protože se navíc někteří studenti na kolej vůbec nenastěhovali, bylo v rámci odvolání vyhověno více než 250 žadatelům.

“Vlastní kapacita VŠE je 3000 lůžek, na Jižním Městě máme k dispozici asi 2080 lůžek,” uvedl Ing. Drahoslav Zerzáň, ředitel Správy účelových zařízení VŠE. Kvůli rekonstrukci Rooseveltovy koleje se ubytovací kapacita VŠE snížila o 450 míst, náhradní ubytování se ale podařilo zajistit v odpovídajícím počtu. Kromě hotelu SOL a Garni, kde bylo v minulých letech nabízeno neúspěšným žadatelům o kolej ubytování za plnou cenu, je za běžné kolejné k dispozici ještě 137 míst v koleji Vackov. “Úprava kanceláří na většinou dvoulůžkové buňky v objektu Vackov stála 1,5 milionu korun. Pronájem jsme uzavřeli na tři roky,” upřesnil Ing. Zerzáň, “přičemž odkup je možný, ve smlouvě máme předkupní právo.”

Celková rekonstrukce Rooseveltovy koleje přijde VŠE na 70 milionů korun, termín dokončení je podle Ing. Zerzáně srpen 2001. Kapacita Rooseveltky se ale z původních 450 lůžek sníží na 350.

Rekonstrukci ostatních kolejí jsou každý rok v rámci oprav věnovány dva miliony korun, v srpnu tohoto roku proběhla oprava jednoho křídla bloku F na Jarově III. Plánovaná oprava bloku C na Jarově I musela být odsunuta kvůli nutné rekonstrukci vojenských kasáren v Jindřichově Hradci, kde je nyní k dispozici 300 míst pro studenty šesté fakulty VŠE. “V Jindřichově Hradci se celková ubytovací kapacita pohybuje kolem 500 míst, ubytovanost studentů je proto asi 80procentní,” poznamenal Ing. Zerzáň. Postupná oprava bloků C, D, E na Jarově I by podle jeho slov měla začít až v roce 2002.

Problematice kolejí byla také věnována první Snídaně s rektorkou nazvaná “Studentské kolej, VŠE a my – co s tím?” Mimo jiné se na snídani diskutovalo o změnách v ubytovací smlouvě, která je nyní uzavírána na dobu určitou. Jakub Chmelík, člen kolejní rady Jarova I, přítomné studenty informoval o schůzce vedení školy a kolejní rady, která se uskutečnila 19. září 2000 a byla této problematice věnována. Z výsledku jednání vyplynulo, že ubytování studentů během semestru je prioritou a v případě nutnosti bude maximální snaha ubytování v případě potřeby prodloužit.

I když je situace ohledně kolejí složitá, má nyní rektorka VŠE doc. Durčáková dobrý pocit. “Na Vackově jsem se již byla podívat, musím říct, že se mi tam velmi líbilo. Jediným problémem je, že jsou tam okna směrem do velkého hospodářského dvora,” konstatovala doc. Durčáková. Situace, kdy by mohl dostat ubytování na koleji každý zájemce, podle ní asi nikdy nenastane. “Vybudovala jsem si však velmi dobré vztahy s rektory ostatních pražských vysokých škol. Nedávno se mi například ozval rektor VŠCHT a nabídl mi volná místa, která na svých kolejích neobsadili,” dodala doc. Durčáková.

Mohlo by tě zajímat: