Rektorka Machková obhájila svou funkci na další období

16. 10. 2017 | | Zprávy ze školy Hana Machková

Staronovou rektorkou Vysoké školy ekonomické se stala Hana Machková. Akademický senát ji dnes zvolil potřebnou nadpoloviční většinou hned v prvním kole. Pro hlasovalo 16 ze 31 senátorů, 13 se hlasování zdrželo. Machková byla jedinou kandidátkou na funkci. Druhé období rektorky začne 1. února 2018.

V senátu se žádné průtahy nekonaly – k tajné volbě se přistoupilo po desetiminutové diskuzi, přestože volební komise na dotazy senátorů vyhradila celé dvě hodiny. „Samotná volba rektorky probíhala velice svižně a v příjemném duchu. Situace začala být napjatá až při samotném veřejném přepočtu odevzdaných hlasů. Pro mě se překvapivě velké množství senátorů a senátorek rozhodlo kandidátku v prvním kole nepodpořit a odevzdali prázdný hlasovací lístek,“ popisuje průběh zasedání studentský zástupce Fakulty mezinárodních vztahů Martin Vokálek.

Dva senátoři se zasedání nezúčastnili. Machkovou znovu zvolení potěšilo, zároveň ji ale zaskočilo, že ji senátoři do funkce odhlasovali nutným minimem. „Vzhledem k tomu, že mi senátoři před volbou položili pouze čtyři otázky a žádná z nich nebyla nepříjemná, tak jsem trochu překvapena byla. Na druhou stranu ale oceňuji, že předvolební období bylo velmi klidné, neobjevily se žádné osobní útoky a ani veřejná kritika mé práce,“ uvedla pro iList rektorka.

Foto: Filip Kubus

Mohlo by tě zajímat: