S Bojkou v zádech

31. 5. 2006 | | Nezařazené

Nový a zatím jediný amatérský divadelní spolek na VŠE připravuje hru Dívčí válka. Jedenáct herců se publiku představí už v úterý 6. června od 19 hodin na prknech klubovny Rooseveltovy koleje v Holešovicích.

Nový a zatím jediný amatérský divadelní spolek na VŠE připravuje hru Dívčí válka. Jedenáct herců se publiku představí už v úterý 6. června od 19 hodin na prknech klubovny Rooseveltovy koleje v Holešovicích.

Výuka v zimním semestru se pomalu chýlila ke konci a mezi Baumollův a Wagnerův teorém se vmísila zmínka o záměru založit studentský divadelní spolek. Zpráva proběhla i Studentským listem. V lednu se sešlo takřka třicet zájemců o hereckou seberealizaci. „Někdo se zalekl, někdo na to neměl nervy, ale jiní vydrželi,“ popisuje první krůčky Jakub Lodr, jeden z organizátorů. „Nakonec se počet ochotníků ustálil na šestnácti, z toho někteří sice chuť mají, ale čas ne. Na premiéru se chystá jedenáct herců, což přesně odpovídá počtu rolí,“ dodává.

Docentka Hamerníková evidentně dokázala pro „své“ divadlo vydobýt solidní podmínky. Zkušebnou se stala místnost na Rajské budově, v jednání je malý rektorský grant. Sama bývalá děkanka FFÚ na zkoušky zpočátku chodila, ale časem přestala. „Má teď celkem málo času a také se před ní mnozí poněkud ostýchali,“ říká s úsměvem Šárka, jedna z divadelnic. Přesto se prý hlavní hvězda dost možná při premiéře na prknech objeví.

Pro každého z divadelníků je jeden večer v týdnu strávený s textem v ruce před kolegy příjemným rozptýlením, ale krom toho se lze lecčemus přiučit. Jakub Lodr zmiňuje především zvýšenou sebedůvěru při jednání s okolím, ale nezvyklé plus našla Zuzana Urbanová, další ze členů divadelního spolku: „Na vysoké se mozek musí naučit biflovat a tohle je cvičení jako dělané,“ říká se smíchem na adresu textů.

První hrou, kterou se rozhodl sympatický spolek nastudovat, je Dívčí válka ve zpracování od F. R. Čecha. Původním záměrem bylo hru uvést už v květnu v Nové Aule, ale ze záměru z blíže nespecifikovaných důvodů nakonec sešlo. Premiéra se tedy odbude až počátkem června na Rooseveltově koleji. „Je to škoda, protože budeme mít k dispozici jen něco okolo sedmdesáti míst. Ale zase to bude atmosférou bližší normálnímu malému divadlu,“ dodává Lodr.

Do budoucna je v plánu hrát vícekrát do roka a přibrat další hry. „Většina z nás se divadlem opravdu baví a rozhodně chceme vytrvat,“ říká Lodr. Prý se ani nebojí všeobecného studentského nezájmu o školní kulturní akce, který před časem semlel filmový klub.

Mohlo by tě zajímat: