S foťákem na vernisáži TRONA

19. 11. 2016 | | Studentský život dsc_4943

Kavárna co hledá jméno nezaujme pouze netradiční kavárenskou atmosférou, ale tentokrát i uměním. Minulý týden proběhla vernisáž českého umělce Michala Škapy, který je známý i pod svým uměleckým jménem TRON. Pseudonym umělce je jméno rebelujícího programu, který se pohybuje ve virtuálním světě počítačové sítě.

Série čtyř velkoformátových pláten Fotky z novin, která je zde vystavována, byla namalována přímo pro prostory kavárny a naprosto do atmosféry zapadla. Autor se k sérii vyjádřil takto: „Je to náhodný záznam dní roku 2016 – bouračka, zátiší z ateliéru, ruka rypadla bagru se samolepkou, ručník válející se na bedně v zákulisí letního festivalu. Obrazy zachycují pár momentů, které mi utkvěly v hlavě nebo v podobě fotek v mobilu,” popisuje autor své výtvory. „Zachycují okamžik, informaci fungující samostatně bez svého původního kontextu. Kolik takových denně zhltáme? Jaký mají význam a k čemu nám opravdu jsou?,“ nutí umělec návštěvníky k zamyšlení. Obrazy zaujmou divákovo oko nejen svou barevností, ale také svými detaily. Osobně bych si ani jeden z těchto obrazů domů nepořídila, ale věřím, že své kupce najdou.

dsc_5086

Michal Škapa spadá do generace prvních pražských writerů. Do bohaté historie zdejší graffiti scény se významně zapsal širokou škálou své tvorby – od boření konvencí na rozsáhlých muralech až po propojování pouličního umění s tradičními přístupy. Jeho výtvarná tvorba se opírá o charakteristický rukopis vycházející z techniky airbrush a writerského tagu. Tvorba Michala Škapy byla prezentována na EXPO 2010 v Šanghaji, v galeriích Trafačka, Mánes, DOX nebo The Chemistry Gallery.  Celý večer konverzoval se svými hosty a samozřejmě se nebránil jakýmkoli dotazům stran svého díla.

Výstavu spoluorganizovali art managerka Lucie Cígerová a Vojtěch Fiala, student Vysoké školy ekonomické v Praze. Plátna zde budou k vidění až do konce roku.

dsc_5082

Kavárna co hledá jméno se nachází v prostorách bývalé truhlárny nedaleko autobusového nádraží Na Knížecí. Samotný interiér kavárny se pak nese v duchu berlínského industriálu. Starý nábytek, květiny či velké mřížové okno vnáší do prostoru magickou atmosféru, které neodolal ani Michal Škapa.

Součástí Kavárny co hledá jméno je  Galerie co hledá jméno, kde se každé dva až tři týdny prezentují menší projekty jak z řad výrazných osobností české umělecké scény, tak i neprofesionálních umělců.

Mohlo by tě zajímat: