Se štěnicemi na kolejích se daří bojovat. Vyhráno ale ještě není

27. 11. 2017 | | Zprávy ze školy Cizinci_na_kolejich

Před pár týdny se na kolejích Vysoké školy ekonomické, konkrétně na Jarově II a Blanici, vyskytly štěnice. Na žižkovské koleji hmyz napadl pět pokojů, na Blanici jeden. Zatím to vypadá, že se z nich štěnice daří úspěšně odstranit, a to i díky spolupráci studentů a vedení kolejí.

Během uplynulých týdnů už proběhlo několik kol postřiků. Štěnice se teď objevují jen ve dvou pokojích. Při jejich likvidaci přitom vedení koleje a studenti úzce spolupracují. K dispozici mají pračky zdarma, prací prostředky a krémy proti štípancům. „Hlavní problém toho všeho bylo podle studentů zatajování, když jsem o všem informovala pouze na vývěsní tabuli na recepci koleje,“ popisuje vznik počátečního nedorozumění vedoucí koleje Jarov II Zuzana Fofoňková. „Studenti z napadených pokojů se však často stydí a nechtějí, aby se příliš rozmazávalo, že právě u nich byly nalezeny štěnice. Snažím se k tomu přistupovat citlivě,“ dodává.

Jedné ze studentek se ale postup koleje zdál nedostatečný, a proto se rozhodla zavolat hygienickou kontrolu. „Ta ale neshledala žádné závažné pochybení. Pravidelně jim teď píšu zprávy o průběhu dezinsekce, že všechno probíhá tak, jak má,“ vyjadřuje se k situaci Fofoňková. Student z napadeného pokoje řekl iListu, že mu reakce ubytovaných na Jarově přišla přehnaná. „Všichni to vykreslili, jako by to byl dlouhodobý problém a kolej ho ignorovala. Reakce vedení byla přitom rychlá a opravdu se na tom pracuje,“ zastává se vedení koleje.

Štěnici si můžete přinést i z vlaku

I tak boj s hmyzem nemusí být ještě u konce. Za několik dalších týdnů by se mohly štěnice znovu vylíhnout z nakladených vajíček. „Stane se, že se štěnice na kolejích objeví i vícekrát do roka. Na kolejích Vysoké školy ekonomické se však naštěstí vyskytují velmi sporadicky, na některých jsme je neměli už několik let,“ uvádí ředitel Správy účelových zařízení Ota Zima.

Dezinsekce štěnic je komplikovaná i proto, že se nejedná o jednorázovou záležitost. „Když si donesete na pokoj jednu štěnici, z devadesáti devíti procent je to samička, která okamžitě začne klást vajíčka,“ komentuje Michal Klaudys z dezinsekční firmy. Ta jsou vůči postřikům imunní. „Jejich doba vylíhnutí se pohybujde mezi jedna dvaceti až třiceti dny,“ dodává Klaudys. Upozorňuje také na to, že v chladnějším počasí, jako teď, se může doba líhnutí protáhnout až na třicet osm dní. Postřik se proto musí i několikrát opakovat.

Přinést si tento nevítaný hmyz domů přitom není vůbec těžké. Pravidelně se objevují v hotelech, klidně pětihvězdičkových, v nemocnicích, na letištích, dokonce i ve vlacích. Snadno se tak může stát, že štěnice vleze někomu do batohu nebo kufru a student ji pak následeně přenese jinam. „Nemá to nic společné s hygienou dotyčného a neexistuje proti tomu žádná prevence,“ uzavírá Klaudys.

Mohlo by tě zajímat: