Seminární práce a referáty na internetových serverech

2. 5. 2002 | | Nezařazené

V poslední době se u studentů středních i vysokých škol dostaly do velké obliby internetové servery shromažďující vypracované seminární práce a referáty. Podíváme se tedy některým z nich na zoubek. A aby to bylo spravedlivé, vezmeme je podle abecedního pořadí.

V poslední době se u studentů středních i vysokých škol dostaly do velké obliby internetové servery shromažďující vypracované seminární práce a referáty. Podíváme se tedy některým z nich na zoubek. A aby to bylo spravedlivé, vezmeme je podle abecedního pořadí.

http://www.acanet.cz/

Acanet je server zaměřený zejména na studenty VŠE. Nabízí ke stažení vypracované otázky k souborným a bakalářským zkouškám, přednášky, domácí úkoly i seminárky. Všechny práce jsou zabaleny do ZIP archivu. Jejich celkový seznam čítá zatím pouhých čtyřiceti kusů, což je však zapříčiněno relativním mládím a malou známostí serveru. Mezi dokumenty bohužel nelze vyhledávat podle žádného kritéria, tedy ani zadáním klíčových slov. Chybí také jakýkoliv bližší popis obsahu prací zobrazovaný ještě před jejich stáhnutím. Na Acanetu je k dispozici také on-line tržiště knih a skript. Samozřejmě je možno přidávat vlastní inzeráty. Již vložené záznamy vyhledat určením školy, autora či názvu knihy. Své názory na libovolné téma pak můžete prezentovat na e-nástěnce.

http://www.ereferaty.cz/

Ačkoliv je server eReferáty zaměřen zejména na středoškolské studenty, jistě si na něm najde své i vysokoškolák. Referáty jsou rozčleněny podle předmětů, kterých se týkají. Po vybrání konkrétní práce se kromě různých statistických údajů (počet slov, otevření apod.) rovnou zobrazí její plný text. Navíc je nabízena možnost tisku či stažení v ZIP archivu. Čtenáři mohou jednotlivé referáty hodnotit desetibodovou stupnicí. Prohledávání pomocí klíčových slov je fulltextové, zadané výrazy se tedy hledají v celé práci. Top-ten stránka vypíše deset nejprohlíženějších referátů. Server nabízí i objednávku CD-ROMu „CD Student“ s obsáhlou databází seminárek, referátů, čtenářských deníků a maturitních otázek.

http://eso.vse.cz/

Server Eso sám o sobě nenabízí ke stažení žádné práce, ale ve své sekci „Studijní materiály“ obsahuje odkazy na další weby se seminárkami, referáty či vypracovanými okruhy k bakalářským zkouškám na Vysoké škole ekonomické. Odkaz na své stránky do něj můžete přidat i vy.

http://kitlab.vse.cz/seminarky/

Archiv seminárek na Kitlabu je již ukončeným projektem několika studentů VŠE. Shromažďuje jen „shora posvěcené“ seminárky. Základním kritériem pro zveřejnění je totiž souhlas nejen autora, ale i zadavatele práce, tj. zadávajícího vyučujícího. Většina nabízených textů je napsána pro předměty katedry informačních technologií. U každé práce se ještě před stáhnutím kromě jejího názvu dozvíme i jméno autora, zadavatele, předmět, stručný popis a datum dokončení. Seminárky jsou k dispozici ke stažení v základním formátu (většinou MS Word) či zabalené do archivu ZIP. Vyhledává se zadáním klíčového výrazu nebo výběrem autora, zadavatele či vyučovaného předmětu.

http://www.seminarky.cz/

Seminárky.cz se během krátké doby staly klasikou mezi jim podobnými servery. V současné době nabízí ke stažení téměř 1900 prací. Ty jsou podle tematicky rozděleny do hierarchické struktury kategorií. U každé seminárky je uváděna celá řada údajů, od jejího autora a stručného popisu až po počet stažení. Všechny dokumenty jsou zabaleny do ZIP archivu. Vyhledávat lze bohužel jen klíčová slova v názvu a popisu prací. Můžete se také nechat inspirovat seznamem nových přírůstků či žebříčkem nejstahovanějších výtvorů. Kromě seminárek jsou v nabídce i rozsáhlé práce (diplomové, bakalářské) či přednášky. V Seminárky Shopu je možné objednat již zmiňované „CD Student“ či různé knihy a učebnice. Unavenou mysl vám pak osvěží denně aktualizovaný úvodníček či diskusní fórum.

Mohlo by tě zajímat: