SGL Summer 2019 – Vysokoškolský esport na velmi dobré úrovni

11. 5. 2019 | | Sport, Studentský život 4FIS

Prvního května nebyl svátek pouze všech pracujících, nýbrž v tento den slavili malý svátek i nadšenci počítačových her nejen z řad studentů. Došlo na dlouho očekávaný gamingový event SGL Summer 2019, který se konal pod záštitou studentského projektu Student Gaming League (SGL). Tato skupina „gamerů“ se skládá převážně ze členů studentských spolků a klubů Studentské unie ČVUT, gamingová sekce studentského spolku 4FIS z Fakulty informatiky a statistiky na Vysoké škole ekonomické (VŠE) však zde také participuje. Zástupci z naší univerzity ale nebyli pouze mezi organizátory, účastnili se také hlavního turnaje ve hře Hearthstone.

Celé SGL Summer 2019 se točilo právě kolem karetní hry od vývojářského studia Blizzard Entertainment – Hearthstone. Akce byla situována do areálu kolejí na Strahově. Turnaje se zúčastnilo osm týmů z různých studentských spolků a klubů, které spolu postupně soupeřily o titul. Studentský spolek 4FIS nasadil do turnaje trojici hráčů – Jiří Škuthan, Hynek Felix a Michal Lucovič – s týmovým jménem MonkaSquad. Začátek turnaje pro ně byl snadným, jelikož porazily týmy spolku FIT++ i IASTE jednoznačně 3:0. V semifinále se hladký průběh zkomplikoval až na průběžný stav 2:0 ve prospěch týmu studentů klubu +/-FEL. VŠE týmu zbýval poslední balíček, který mohl použít. Jednalo se o silnou sestavu Jiřího Škuthana a po velmi dlouhém souboji se povedlo 4FIS týmu, i s trochou štěstí, otočit hru ve svůj prospěch. Ze semifinále odcházela 4FIS trojice jako vítězná. Po dohrání playoff i druhé části turnaje, kde hrály prohrané týmy o postup, přišel na řadu závěrečný duel. Oponenty pro finálový souboj s MonkaSquad se staly opět +/-FEL. Samotný vrchol turnaje, jenž se uskutečnil po deváté hodině večerní, ale vyšel hráčům z VŠE, kteří s výsledkem 3:0 získali 1. místo.

Již v minulosti se uskutečnily dva turnaje v jiných hrách pod taktovkou SGL, tento však dosahoval zatím největších rozměrů. Mimo hlavní turnajové části zde návštěvníci mohli hrát se svými kamarády duely v Hearthstone, zkusit si virtuální realitu s českou hrou roku 2018 Beat Saber, závodit s Mariem u Nintendo Switch týmu, objednat si vodní dýmku, dát si drinky na baru, zasoutěžit si anebo zkrátka jen posedět v chill zóně a podporovat hráče v turnaji. Program byl různorodý, počasí se vydařilo a akce získala podporu od velkého množství partnerů. V průběhu dne bylo také možné potkat známého youtubera Martina Rotu s jeho parťákem Patrikem Kořenářem, kteří se svým populárně naučným projektem Zvědátoři doplnili večerní program.

Důležité zápasy a doprovodný program byly živě streamovány na službě Twitch.tv, a tak si studenti zkusili, jak se skutečně tvoří a koordinují profesionální esportové (profesionální hraní počítačových her, pozn. red.) turnaje. Projekt mimo jiné šířila i internetová televize Mall.tv, která rovněž přenos vysílala na svých stránkách.

„Z organizačního hlediska to byla opravdu velká výzva, které jsme se postavili čelem,” říká jeden z organizátorů Petr Binčík. Jedním dechem však ale dodává, že celý organizační tým je složen z amatérů, kteří se s každou novou akcí učí. „Ale můžu říct za všechny z SGL – nesmírně nás to baví a budeme s tím pokračovat i nadále. Neděláme to přeci jen pro sebe,” doplňuje s nadšením Binčík. SGL Winter 2019 by se měla konat v režii spolku 4FIS.

 

Foto: Facebook SGL/Juraj Hrenák & Ondřej Skořepa

Mohlo by tě zajímat: