Školní jídelna sází na vůni nevymáchaných hadrů
NezařazenéZkušení kuchaři si posvítili na několik stravoven v Praze. Neunikla ani
menza v Italské. Z celého průzkumu skončila s nejhorším výsledkem.
V Mladé Frontě Dnes nedávno vyšel článek, ve kterém Filip Sajler a
Ondřej Slanina z televizního pořadu Kluci v akci srovnávali šest
různých typů stravovacích zařízení, od fastfoodu přes klasickou hospodu
a čínskou restauraci až po luxusní podnik. Kromě jiného se zaměřili
také na menzu Sodexho v Rajské budově VŠE, která skončila s vůbec
nejhorším hodnocením. První, čeho si kluci všimli, byla nelibá
„vůně“ školní jídelny, kterou popsali jako směs pachů jídla a
nevymáchaných hadrů. Dále kritizovali například i neútulnost a
vymalování příliš velikého prostoru. Negativním hodnocením nešetřili
ani v případě místní stravy, konkrétně rizota. „Podle mě hodili do
hrnce vodu, rýži a zmraženou Mochovskou směs a vařili a vařili,“
vyjádřil se v článku Ondřej Sajler. „Pak tam dali nějaký univerzální
dochucovadlo a šup s tím na talíř. Jedinou chuť tomu dává nastrouhaný
eidam, chybí kyselá okurka,“ pokračuje v kritice.
Dále se také vyjadřuje k ceně. „Náklady na porci jsou tak deset korun
a prodávají to za šedesát. To je byznys!“ Sám prý provozuje kantýn hned
několik a ví, že se to dá dělat o hodně líp. Otázkou ale zůstává,
zda mají menzy vůbec nějakou motivaci zlepšovat kvalitu jídla
i služeb.
Na rozdíl od normálních restaurací se nemusí tolik bát ztráty
zákazníků, protože když se student chce rychle a celkem slušně najíst a
nechce se odbýt jen nějakou bagetou, většinou využije právě menzy, ať
už je prostředí či obsluha jakákoli. Jsou zkrátka stále nejrychlejším a
nejsnazším zdrojem teplého jídla v okolí školy. I přesto, že menza
Sodexho dopadla v komparaci s ostatními podniky relativně nejhůře, není
v žádném případě nutné ji úplně zatracovat. Když srovnáváte
školní jídelnu s podnikem, kde jeden oběd vyjde bezmála na dva tisíce
korun, a to ještě bez vína, nemá menza logicky nejmenší šanci obstát. To
ovšem neznamená, že by se neměla snažit. Stále je co zlepšovat.