Slam poetry, specifický přednes básní, nachází své fanoušky i v Čechách

11. 3. 2017 | | Studentský život Anatol Svahilec

Co je slam poetry a kde se vlastně vzala? Tento specifický styl přednesu básně se v českých městech setkává s pozitivním ohlasem a umělecká jména jako Rimmer, Anatol Svahilec či Metoděj Constantine se stávají stále známějšími. Přednes vlastní tvorby už není jen náhodným vystoupením – od roku 2003 se pořádají celorepublikové soutěže. I tak se slamování v Čechách věnuje pouze několik desítek lidí.

Pravidla tohoto stylu jsou jednoduchá – básníci mají tři minuty na to, aby předvedli svou vlastní tvorbu. Nejsou povoleny žádné rekvizity, kostýmy, zvířecí projevy ani hudební doprovod, tedy kromě zvuků, které vyloudí na svém těle. Celkem se soutěží ve dvou kolech a porotu tvoří náhodně vybraní lidé z publika (zpravidla jich je pět až deset), kteří hodnotí výkon nulou až deseti body.

Do celostátní soutěže se může přihlásit kdokoliv, kdo má odvahu předstoupit před publikum se svým dílem a je přesvědčen, že jej zaujme. Z jednotlivých kvalifikačních kol v deseti městech v České republice, postupuje do celostátního finále zpravidla pouze vítěz. V Čechách navíc platí, že ten, kdo dvakrát za sebou zvítězí v národním finále, už nemůže soutěžit dál a musí přenechat prostor dalším.

Soutěž v recitování nečekejte

Tato vystoupení ale nelze zaměňovat s autorským čtením či recitační soutěží. Tomáš Kůs, básník a pořadatel Slam Poetry, v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava upozorňuje: “Česká verze slam poetry je naprosto odlišná od toho, co funguje za hranicema.” Autoři-performeři by se podle něj měli zaměřit tedy na to, co sdělují a jak to sdělují.

Kromě soutěžních a exhibičních vystoupení pořádají někteří slameři i sólové akce. Například mistr České republiky za rok 2014 Václav Šindelář, který vystupuje pod pseudonymem Anatol Svahilec, během svých hodinových vystoupení přednáší deset textů. Tento počet je podle jeho „výzkumů“ ideální hranicí.

Pro každého slamera je význam jiný, proto jsou i výstupy každého jedince osobité. Bohdan Bláhovec, jeden z prvních slamerů v Čechách, o tom ví své: “Slamerem je ten, kdo se na pódiu dokáže proměnit ve svá slova,” řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Slam poetry je hlavně o tom, že každý má platný názor na umění a nepotřebuje k tomu žádný titul nebo oprávnění.

Slam poetry vznikla ve Spojených státech amerických v osmdesátých letech minulého století. V západních zemích je tento styl fenoménem, kterému se věnují stovky, někdy i tisíce lidí už od střední školy.

Seznam nadcházejících vystoupení a akcí naleznete na oficiálních stránkách zde.

Foto: Kristýna Kantková

Mohlo by tě zajímat: