Statgraphics se loučí, škola obstará nový program

13. 6. 2005 | | Nezařazené titulní obrázek

Známý Statgraphics bude na hodinách statistiky nahrazen programem, který je daleko více rozšířen i v praxi. Vysoké školy ho mají k dispozici za velmi výhodných podmínek. Nový statistický program SAS má od září nahradit Statgraphics, který se dosud při výuce statistiky používal.

Známý Statgraphics bude na hodinách statistiky nahrazen programem, který je daleko více rozšířen i v praxi. Vysoké školy ho mají k dispozici za velmi výhodných podmínek.

Nový statistický program SAS má od září nahradit Statgraphics, který se dosud při výuce statistiky používal. Podle učitelů z katedry statistiky a pravděpodobnosti (KSTP) je SAS mnohem kvalitnější a profesionálnější.

„U Statgraphicsu vypršela škole licence,“ vysvětluje doc. Luboš Marek z KSTP změnu. „Vybírali jsme z více programů. SAS, se kterým už máme zkušenosti, byl pro nás jasnou volbou. Nabízí vysokým školám velmi výhodný Akademický program. Jeho součástí jsou kromě technické podpory například školení učitelů.“

Statgraphics

Hlavní výhodou pro studenty je fakt, že na rozdíl od Statgraphicsu je SAS značně rozšířený v praxi. Absolventi VŠE se s ním setkávají často, zejména v zahraničí, ale i v Česku. Pracují s ním zdejší banky, pojišťovny a spousty jiných firem, ale taky instituce veřejného sektoru, jako třeba samotný Český statistický úřad a samozřejmě vysoké školy. Další předností SAS je, že si jej na základě licenční smlouvy studenti VŠE smějí úplně legálně instalovat do svých počítačů.

Statistika navíc představuje podle docenta Marka pouze zlomek z možností jeho využití. Jde o program, který má mnohem širší škálu uplatnění, třeba skladovou evidenci. Můžou ho proto při výuce využívat i jiné katedry. Program SAS je možné už v současnosti spustit na školní počítačové síti z „menu“ na ploše.

U bakalářské zkoušky bude možno i nadále používat Statgraphics. Záleží to na volbě zkoušeného. „Je to zkouška ze statistiky a ne ze Statgraphicsu,“ vysvětlují učitelé z KSTP, „student ji může dělat třeba v Excelu, když mu to bude vyhovovat.“

Mohlo by tě zajímat: