Student míní, automatizovaný zápis mění

1. 3. 2005 | | Nezařazené

O tom, jak se z bezmála ideálního rozvrhu může stát rozvrh vypadající jako noty na buben zpestřený kolizemi, by mohl automatizovaný zápis vyprávět. Tahle všemocná černá skříňka dokáže dokonce studenta na škole o půl roku pozdržet. Důvodů, proč nejsou zaregistrované předměty automatizovaně zapsány, je hned několik. Nabídka předmětů je při registracích nezávazná.

O tom, jak se z bezmála ideálního rozvrhu může stát rozvrh vypadající jako noty na buben zpestřený kolizemi, by mohl automatizovaný zápis vyprávět. Tahle všemocná černá skříňka dokáže dokonce studenta na škole o půl roku pozdržet.

Důvodů, proč nejsou zaregistrované předměty automatizovaně zapsány, je hned několik. Nabídka předmětů je při registracích nezávazná. Předměty, o které byl malý zájem, mohou být úplně zrušeny, případně se sníží počet vyučovaných kurzů.

Také změna času a místa výuky je možná. Letos byli zaskočeni posluchači vedlejší specializace Ekonomická žurnalistika. „Zaregistrovali jsme si Praktickou žurnalistiku. Původně byl předmět vypsán na Jižním Městě od pul osmé v pondělí. A pak se najednou objevil v rozvrhu v pondělí od jedenácti na Žižkově,“ popsal student Tomáš. „Změny provádějí pracovnice centrálního pedagogického oddělení, zpravidla na základě požadavků kateder,“ vysvětlil Karel Nenadál z oddělení softwarového servisu pro studijní agendu. „Kantor chtěl zřejmě změnit termín výuky,“ komentoval situaci docent Josef Šíma., vedoucí katedry hospodářské politiky. Tento přesun prakticky znemožňuje zvládnutí zmíněné vedlejší specializace v jednom semestru. V pondělí od jedenácti se totiž vyučuje jiný předmět téže specializace, přičemž je vypsán pouze jediný kurz. Při podmínce povinné účasti by se student musel prostě „rozdvojit“. Docent Šíma tvrdí, že termíny výuky vypsaných předmětů už nelze změnit, a studentům doporučoval: „Musíte se domluvit s ostatními studenty a s vyučujícím, zda by nešlo předmět přehodit na jindy.“

Nejčastějším důvodem, proč však není kurz automatizovaně zapsán, je zájem převyšující kapacitu. Kritériem pro zápis kurzu je v první řadě počet získaných kreditů, pak počet ztracených kreditů. Platí, že čím více kreditů jste získali a čím méně ztratili, tím větší je šance na získání žádaného předmětu. Pokud má více žadatelů stejné předpoklady a kapacita nestačí, pak se pro setřídění požadavků studentů se použije náhodné číslo „Jde o takzvané pseudonáhodné číslo. Generátor náhodných čísel se iniciuje dle aktuálního času při spuštění procesu,“ upřesnil Nenadál.

Od září příštího akademického roku by měl být stávající systém registrací a zápisů součástí nového informačního systému ISISNG.

Mohlo by tě zajímat: