15 let poté: Studenti proti lhostejnosti

16. 11. 2004 | | Nezařazené

Studenti pražských vysokých škol připravují k patnáctému výročí 17. listopadu 1989 vzpomínkový průvod, který má připomenout události a ideály doby před patnácti lety. Zároveň tak chtějí upozornit na současnou společenskou situaci.

Studenti pražských vysokých škol připravují k patnáctému výročí 17. listopadu 1989 vzpomínkový průvod, který má připomenout události a ideály doby před patnácti lety. Zároveň tak chtějí upozornit na současnou společenskou situaci.

Vzpomínkový průvod se svíčkami a lampiony, který se uskuteční ve středu 17. listopadu, vyjde v 16.00 z pražského Albertova. Jeho účastníci budou směřovat na Václavské náměstí stejně jako studentská demonstrace před patnácti lety. Akce má podle organizátorů připomenout tehdejší události, ale také poukázat na současné dění.

„Dali jsme naší akci podtitul S lhostejností na věčné časy? Chceme totiž upozornit na jeden z nejvážnějších problémů dnešní doby, a sice že se vytrácí zájem občanů o věci veřejné,“ říká student Jan Hron, jeden z organizátorů akce.

„Netečné a poněkud otrávené přihlížení tomu, co se děje ve veřejném prostoru, je chování typické pro husákovský režim,“ popisují studenti dnešní situaci ve svém prohlášení. To už do dnešního dne podpořily stovky občanů.

V rámci akce promluví mimo jiné Tomáš Halík, Ivan Klíma, Martin C. Putna, Ladislav Smoljak či Jiřina Šiklová. Na závěr zahraje několik písní Jaroslav Hutka. Jan Hron dodává: „Zveme na naši akci všechny občany, nejenom studenty. Myslíme, že lidé by se měli spojovat, pokud jde o dobrou věc.“

Průvod je součástí akce Podzim bez komunistů.

Studenti také připravují doprovodný program. Od 15. do 25. listopadu se v prostorách Filozofické fakulty koná výstava fotografií a dobových dokumentů, doplněná o komentáře pamětníků. Výstava má připomenout události 17. listopadu 1939 a 1989.

Podrobnější informace o všech studentských akcích konaných u příležitosti 17. listopadu naleznete na internetových stránkách http://strada.ff.cuni.cz/listopad nebo na e-mailové adrese sr@ff.cuni.cz.

Časový harmonogram akce

Albertov
16.00 Začátek akce Albertově
16.15 Společný zpěv studentské hymny Gaudeamus igitur
16.20 Proslovy: Martin C. Putna, možná Šimon Pánek, David Marx a zástupce současných studentů
16.40 Odchod z Albertova

Svíčky a lampiony s sebou!

Trasa
Na Slupi – Vyšehradská – Plavecká – Rašínovo nábřeží – Masarykovo nábřeží – Národní – Spálená – Lazarská – Vodičkova – Václavské náměstí – Socha sv. Václava na Václavském náměstí

Na Národní třídě pokládání svíček u pomníku.

Socha sv. Václava
cca 18.20 Příchod k soše sv. Václava
18.30 Proslovy: Tomáš Halík, Ivan Klíma, Ladislav Smoljak, Jiřina Šiklová
18.50 Jaroslav Hutka + společný zpěv hymny

Mohlo by tě zajímat: