Tarantule vám přinese placené informace domů zdarma

9. 6. 2004 | | Nezařazené

Využívat licencované databáze lze od začátku letního semestru i z počítačů mimo síť VŠE. Nahlížet do zdojů jako je Anopress, ProQuest a další umožňuje přihlášení na adrese http://www.vse.cz/proxy/login.php. Tyto databáze byly dříve dostupné pouze z počítačů zapojených do školní sítě. Studenti se přihlašují pomocí svého xname a hesla v síti VŠE. Přístup k databázím se otevře na jednu hodinu. Poté je uživatel automaticky odhlášen, může se však ihned přihlásit znovu.

Využívat licencované databáze lze od začátku letního semestru i z počítačů mimo síť VŠE.

Nahlížet do zdojů jako je Anopress, ProQuest a další umožňuje přihlášení na adrese http://www.vse.cz/proxy/login.php. Tyto databáze byly dříve dostupné pouze z počítačů zapojených do školní sítě.

Studenti se přihlašují pomocí svého xname a hesla v síti VŠE. Přístup k databázím se otevře na jednu hodinu. Poté je uživatel automaticky odhlášen, může se však ihned přihlásit znovu.

Pro přístup je třeba nastavit prohlížeč, aby používal proxy server. Pro Internet Explorer je postup následující: nástroje / možnosti sítě internet / připojení / nastavení konkrétního připojení (nebo nastavení místní sítě) / používat server proxy. Analogický postup je v ostatních prohlížečích, jen je nastavení ukryté jinde (například v Netscape: edit / preferences / advanced / proxies). Adresa serveru je tarantule.vse.cz, číslo portu 5555.

S využíváním služby je spojen jeden problém. Uživatelům Internet Exploreru se někdy nedaří zobrazit požadovanou stránku ani po úspěšném přihlášení. Pracovníkům Výpočetního centra se zatím nepodařilo odhalit příčinu problému. Velmi pravděpodobná je chyba samotného prohlížeče.

Automatické odhlášení po hodině je bezpečnostní opatření, zvláště pro přístup z veřejných míst. Kromě toho zabraňuje zbytečnému zatěžování školního serveru. Prohlížeč totiž po nastavení proxy posílá přes školu všechny požadavky na internetové stránky. Je tedy nejlépe, po ukončení práce s databázemi zrušit v prohlížeči používání proxy, jinak se (po automatickém odhlášení) místo jakékoliv požadované stránky zobrazí informace o neoprávněném přístupu.

Databáze poskytují širokou škálu informací. Například Anopress obsahuje plné texty článků z českých médií. SourceOECD zpřístupňuje publikace a statisticky OECD. V ProQuestu lze najít bibliografické záznamy článků nebo plné texty z několika tisíc odborných periodik v angličtině. V poslední době do nabídky přibylo několik dalších zdrojů zaměřených na informační technologie. Přibyly také Reuters Business Insight Reports, obsahující marketingové zprávy a průzkumy trhu.

Mohlo by tě zajímat: