Tip na vedlejšku: Moderní manažeři se rodí v projektovém managementu

28. 7. 2017 | | Kariéra, Vedlejšky, Zprávy ze školy Vyhledáváme

Při výběru své vedlejší specializace jsem přemýšlela nad její uplatnění v praxi. Pokud nejste fanoušky čísel a účetnictví, tak nějak přirozeně vás to táhne k marketingu nebo komunikaci. Při hledání jsem ale narazila na specializaci Fakulty podnikohospodářské – Projektový management.

Po přečtení krátkého odstavce na stránkách fakulty, jsem se rozhodla pro krok do neznámých vod řízení projektů. Celá výuka probíhá v rámci pěti hlavních předmětů, mezi které patří Kompetence projektového manažera nebo Projektová praxe. Vzhledem ke složení rozvrhových akcí je ovšem nemožné ukončit tuto specializaci v jednom semestru. Výuka neprobíhá v blokových akcích, ale standardně na bázi přednáška a seminář, což by měl případný uchazeč jistě zvážit. Předměty na sebe logicky navazují a obsahují prerekvizity, takže není možné před ničím utéct a je potřeba vše odstudovat ve správném pořadí.

Abych ale případné zájemce neodradila hned na začátku, tady nepříjemná část končí. Za ní čekají už jen týmové práce na reálných projektech, které trvají celý semestr. Zadavateli jsou významné firmy či banky působící na českém trhu (LEGO, Česká spořitelna). Po dobu zpracování jsou k dispozici odborníci ze zadavatelských firem k případným konzultacím.

Vedlejší specializace intuitivně a přirozeně prolíná nezbytnou teorii s praxí. Zároveň nutí studenty do týmové práce, která bývá, nalijme si čistého vína, často neoblíbená.

Účastníci se naučí fungovat v různých rolích – od vedoucího týmu zodpovědného za všechny termíny, až po týmového hráče. Garance toho, že se v nějaké roli „najdete“, je téměř stoprocentní.

Dalším přínosem je aktivní zapojení externích odborníků. Projektový management si v poslední době získal u firem velkou oblibu a jeho postupů využívají všichni důležití hráči na trhu. Díky tomu se lze setkat s lidmi, kteří na cvičení ukazují postupy, které jsou pro ně každodenní pracovní rutinou. Díky tomu tak konečně budete moct mít pocit, že se vám za vaše znalosti nikdo v praxi nevysměje.

Zapomněla bych se zmínit o drobnostech, které dělají ve výsledku značný dojem. Poprvé na VŠE jsem měla možnost sdílet stejné předměty a zájem se skupinou asi padesáti lidí, což je zhruba o dvě stě méně než obvykle. Je velmi příjemné mít kolem sebe známé tváře. A co víc, můžete se těšit na občasná setkání studentů této specializace s kantory v Akademickém klubu, která jsou pořádana sponzorskými firmami.

Máte-li zájem o kariéru, kde jsou vidět vaše výsledky nejenom na bankovním účtu, ale také ve fyzické podobě zrealizovaného projektu, pak určitě dejte Projektovému managementu šanci.

Mohlo by tě zajímat: