Tip na vedlejšku: Vyjednávat naučí Manažerská psychologie a sociologie

20. 7. 2017 | | Kariéra, Vedlejšky somado-2

Pokud jste z těch, co hledají nejen praktickou vedlejšku, ale i nové kamarády do deště, Manažerská psychologie a sociologie z Fakulty podnikohospodářské by pro vás mohla být ta pravá. Specializace se zaměřuje na rozvoj budoucích manažerů a jejich soft skills. Účastníky také naučí práci v týmu, protože tak probíhá většina úkolů. Hlavním výstupem z celé vedlejšky jsou ale kontakty a rozšíření networkingové sítě.

Během studia vedlejšky absolvujete sedm předmětů napříč softskillovými dovednostmi. Naučíte se třeba jak motivovat zaměstnance, řešit konflikty nebo na základě hodnot, zájmů a typologie člověka poznat jeho osobnost a následně zjistíte, jak s ním komunikovat a pracovat.

V rámci předmětu Vyjednávání pro manažerskou praxi se učíte nejen argumentačním dovednostem, ale projdete si i jednotlivými fázemi samotného vyjednávání – od přípravy až k případnému kompromisu. A vše je názorné a propojené s praxí – předmět vyučuje Martin Konečný, který se v oblasti pohybuje už dvacet let.

Vyjednání vyššího platu nebo zmínka v Ranní show na Evropě 2

„Ve skupince jsme měli za úkol se s někým domluvit a vyjednat něco co chceme. Pak výsledek prezentovat před třídou,“ říká Jirka, který Manažerskou psychologii momentálně studuje. „Na hodinách jsme se ale třeba i učili, jak si vyjednat vyšší plat,“ dodává. Některým skupinkám se ale podařilo dohodnout si projížďku ve Ferrari nebo si tři studentky troufly čekat před Ranní show na Evropě 2 na Leoše Mareše. Byly úspěšné, Mareš o nich v rádiu mluvil skoro pět minut.

Dalším oblíbeným předmětem, jak mezi absolventy, tak současnými posluchači, jsou Sociální a manažerské dovednosti. Mezi zasvěcenými „vedlejšáky“ se už ustálila zkratka SOMADO. Studenti oceňují nejen rozšířený networking, ale i jeho mimoškolní rovinu – například víkendovou exkurzi na Točnou.

somado

„Líbí se mi, že věci, které jsme se během vedlejšky naučili, můžeme použít v každodenním životě. Třeba poznat, co si kdo myslí z jeho gestikulace nebo řeči těla,“ říká studentka specializace Lucka. „Jsem rád, že se hlavně na SOMADu se vždycky utvoří skvělá parta lidí, což je na VŠE někdy těžké. I po semestru pořádáme společné akce, jezdíme třeba na vodu,“ doplňuje další z posluchačů.

Pár teoretickým předmětům se tu přeci jen nevyhnete. Biflování ale zase nečekejte. „Teorie je spíš aplikovaný výzkum pomocí statistických metod, jako třeba spokojenost zaměstnanců nebo právě základy manažerské psychologie a sociologie,“ upřesňuje Jirka.

 

Mohlo by tě zajímat: