Tipy redakce: Nejlepší seriály k odpočinku i prokrastinaci

11. 6. 2020 | | Studentský život Televize seriál film

Zkouškové umí být pořádně náročné a i odborníci se shodnou na tom, že je nutné si dát občas pauzu. Jednou z variant může být třeba pustit si díl oblíbeného seriálu. Redakce iListu vám přináší tipy na ty osvědčené, které vám pomůžou odreagovat se od učení během zkouškového období i po něm. Jenom pozor, ať se z jednoho dílu za odměnu nestane promrhané odpoledne.

Kristýna Kantková

Za zkoušku stojí Hledání Aljašky (Looking for Alaska) na HBO GO. Osmidílný seriál vznikl podle knižní předlohy Johna Greena v loňském roce. Děj se točí kolem Milese, který nastoupí do prvního ročníku internátní střední školy a najde si partu věrných přátel. Po nečekané tragédii se však on i jeho nejbližší kamarádi snaží porozumět tomu, co se stalo. Drama, které když vás chytne, shlédnete na jeden zátah.

Pokud máte náladu spíš na něco komediálnějšího, pusťte si Nebe s.r.o. (Miracle workers), americký komediální seriál založený na dílech humoristy Simona Riche. První řada se odehrává v kanceláři Heaven Inc. kdy Bůh chce zničit Zemi, protože se jedná o nepovedený pokus. Druhá řada zavede hrdiny a diváky do Doby temna.

Klára Řepková

Šílenci z Manhattanu (Mad Men) tento seriál vás vezme mezi markeťáky reklamní agentury na Manhattanu v době, kdy americký sen, který prodávají, byl zahalený do cigaretového kouře, afér, pozlátka a drinků od rána. Seriál se odehrává na pozadí 60. let a toho, jak se během téhle dekády změnila americká společnost, ať už jde o segregaci nebo postavení žen. A ukazuje to moderním, ale hlavně realistickým způsobem. Hlavní kouzlo seriálu ale mimo atmosféry spočívá v postavách. Asi v žádném jiném seriálu jsem neviděla tak autentické a lidské postavy: nikdo z nich není dokonalý, na 100% kladnou postavu tam nenajdete. Každá z nich má svoje přešlapy, tajemství a chování „na facku“, přesto, nebo právě proto, vás strhnou a bude je milovat nesnášet.

Filip Kubus

Banshee seriál o americkém venkovském a na první pohled idylickém městečku. Už na začátku říkám, že tenhle seriál nezná šťastné konce. Bývalý trestanec se stane svědkem vraždy nově příchozího šerifa. Rozhodne se vydávat se za něj a zastávat jeho místo, aby mohl krýt své pokračující zločiny. Postupně zjišťuje, že i malé městečko plné Amišů má svou temnou stránku. Boj s místním bossem, motorkářskými gangy, neonacisty, rasistickými indiány odhodlanými pozabíjet tolik bělochů, kolik zvládnou, a dokonce s kultem satanistů, který unáší mladé ženy, aby je mohl rituálně obětovat, vytvoří atmosféru, která diváka připoutá k židli a nedovolí mu vydechnout. Na pozadí celého toho se odehrává mnohem horší boj, boj hrdiny s jeho vlastní minulostí a nelítostnou mafií. V množství násilí a sexuálních scén je i Hra o Trůny v porovnání s Banshee jenom dětskou pohádkou. Jak jsem upozornil, happy end nečekejte, každý jeden díl vás dostane pouze do větší a větší mizérie. O to víc se ho však nebudete moci nabažit.

Eva Svobodová

Pokud je vám blízký suchý anglický humor, určitě zkuste seriál Ajťáci (IT Crowd). Na IT oddělení velké společnosti je přijata Jen jen díky tomu, že umí odeslat e-mail a otevřít webový prohlížeč. Má šéfovat dvojici typických ajťáků s brýlemi a v kostkovaných košilích. Určitě se nasmějete a odreagujete od zkoušek (nejen) z informatiky.

Jelizaveta Sokolova

Milovníkům napínavých scén, nadprůměrného hereckého výkonu a dobrodružné atmosféry bych doporučila La casa de papel (česky Papírový dům). Seriál má už čtyři (!) série, vyprávějící neskutečný příběh dokonale naplánované „loupeže“. I když je to vlastně loupež pokud ty peníze jen tisknou? Dění se odehrává ve Španělsku a celá první série navíc za zdmi mincovny, ale nenechte se odradit: neočekávaných obratů je až až a nudit se zaručeně nebudete.

Johana Amlerová

The Good Place je oddechový zábavný seriál, který potěší každého, kdo má rád netradiční dějové linky a zvraty. Nechybí milostné zápletky, vtipy ani intriky. Hlavní role obsadili sympaťáci Kristen Bell a Ted Danson, takže si tento seriál z nevšedního prostředí určitě užijete.

Lucie Dušková

Asi trochu klasika, ale i tak velmi doporučuji seriál Sherlock od BBC, který nám ukazuje známého detektiva Sherlocka Holmese a jeho přítele Johna Watsona ve světle dnešních dnů. Byť jsou díly trochu delší, než je obvyklé, nudit se při nich rozhodně nebudete, ať už díky charismatu samotného Sherlocka Holmese, ztvárněného britským hercem Benedictem Cumberbatchem, nebo specifickému humoru a unikátní hudbě.

Magdaléna Kramperová

Pro milovníky filosofických úvah a temně laděných seriálů je nutností vidět Dark na Netflixu. Jedná se o německý kousek, který vám představí cestování časem úplně v novém světle. V malém německém městečku se totiž ztrácí děti i dospělí a občas se dějí nevysvětlitelné záhady. Případy řeší nejen policie, ale také místní teenageři, kteří chtějí záhadným zmizením přijít na kloub. Seriál si pusťte nejlépe v originále a nechte se vtáhnout do děje neuvěřitelnou atmosférickou hudbou.

Foto: Pixabay

Mohlo by tě zajímat: