Týdenní přehled akcí: Inspiraci můžete najít na vzdělávacích kurzech nebo v divadle

19. 9. 2022 | | Studentský život Týdenní přehled akcí (slider)

Datum 19. září nám vedle divadelních akcí a administrativy přináší také první týdenní přehled akcí. Začátek zimního semestru má rozmanitý program, který se nese v duchu kultury, vzdělávání, sportu i gastronomie. Než oprášíte knihy a ponoříte se do rušného školního období, zpříjemněte si náročné první dny divadelním vystoupením nebo vzdělávací diskusí.

Pondělí 19. září

V rámci mimořádného období pro podávání přihlášek na výměnné programy v zahraničí pro letní semestr 2023 pro studenty 3. ročníku bakalářského a magisterského studia je od pondělí v InSIS otevřeno online přihlašování. Tato příležitost skončí 26. září v 15:00.

V průběhu celého týdne mohou také studenti provádět změny v zápisech předmětů v případě, kdy jim kurz nebo čas jeho výuky z nejrůznějších důvodů nevyhovuje.

To všechno se odehraje na pozadí začátku zimního semestru a prvního dne výuky. Národohospodářská fakulta se tuto událost rozhodla pojmout formálně, proto od 10:00 na Terase Jízdárny Pražského hradu pořádá slavnostní zahájení akademického roku 2022/23. Součástí akce je imatrikulace nových studentů a při příležitosti tohoto dne bude také vyhodnocena Soutěž o cenu děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Událost končí v jedenáct hodin.

Milovníci divadla mohou první školní den zakončit na představení s názvem Kurz negativního myšlení, které spojuje prvky psychologického dramatu se sarkasticky černou komedií. Divadelní adaptace norského filmu v hlavních rolích s Michalem Dlouhým a Kristýnou Frejovou začíná v 19:00 ve Švandově divadle na Smíchově. Seriózně se poté můžete zamyslet nad budoucností v PONCI – divadle pro tanec, kde ve 20:00 Cécile Da Costa předvede performance-dialog se svojí osmiletou dcerou a s performerem Lukášem Karáskem.

Úterý 20. září

V úterý otevře své dveře Dům zahraniční spolupráce, kde se uskuteční druhý ročník Příští stanice svět s podtitulem Festival příležitostí pro mladé. Den plný workshopů, diskusí a přednášek, kde se dozvíte, kdy a kam můžete vyrazit na zkušenou nebo jak můžete cestovat udržitelně, začne ve 14:00. Vstup na festival je zdarma, zájemcům o workshopy, přednášky a prezentace v místnostech se však doporučuje pojistit si místo on-line registrací na webu akce.

Společnost Deloitte pořádá v úterý 20. září od 17:00 panelovou diskusi při příležitosti spuštění portálu Deloitte M&A, který je zaměřen na shromažďování a zpřístupňování informací ze světa akvizic a fúzí. Fakulta financí a účetnictví je partnerem portálu i diskuse a díky tomu může svým studentům poskytnout určité výhody při vstupu do databáze transakcí a odborných publikací na téma M&A. Diskuse bude vysílána živě, účast vyžaduje registraci.

Úterý je plné vzdělávání. Začíná rovněž třídenní kurz Ekonomické minimum pro insolvenční správce. Zájemci se v žižkovském areálu VŠE naučí základy podnikové ekonomiky a krizového řízení podniku. Dalšími tématy jsou rizika a jejich řízení při provozu podniku či hodnota podniku a její faktory. Kurz je rozdělen do tří částí, každé části je věnováno jedno dopoledne, a to od 9:00 do 13:00.

Ten, kdo chce vyrazit do víru velkoměsta mimo půdu VŠE, může v 19:00 navštívit divadlo Kalich a jeho představení Sex noci svatojánské nebo v 19:30 divadlo Komedie a hru Amazonky. Po celý den si rovněž můžete koupit nějakou dobrotu na farmářských trzích v Kubáni.

Úterý je významné pro Fakultu financí a účetnictví, protože začínají volby do tamního Akademického senátu.

Středa 21. září

Chcete být v úspěšní v pracovním i osobním životě? Chcete realizovat velké nápady a zároveň si udržet střízlivou work-life balance? Přijďte si na Absolventskou středu vyslechnout příběh zakladatelky a CEO Zásilkovny Simony Kijonkové. Hybridní přednáška na téma Strategie úspěchu nejen v podnikání začne v 18:00 v učebně RB 211. Připojit se můžete i online prostřednictvím MS Teams. Na setkání je nutné se předem registrovat.

Kulturně je středa velmi bohatá. V Kulturně komunitním centru Koruna začíná první ročník takzvaného Korunafestu. Rozmanitý program se odehraje v prostředí Fajn Nového Dvora Koruna s kavárnou, zahájen bude ve 20:30 kabaretem Moon. Knihomolové mohou naopak zavítat na Noc literatury, která se kromě Prahy koná i v několika dalších městech v Česku. Na Malé Straně v Kampě a na dalších 19 místech bude od 18:00 hereckými osobnostmi představeno 20 knih z nové tvorby evropských spisovatelů.

Ve spolupráci se studentským spolkem Erasmus student network VŠE bude v kině Aero ve středu ve 20:30 odvysílán oblíbený český film s anglickými titulky Samotáři. Akce je určená především pro cizince a má vyvrátit některá klišé o Češích. Dle pořadatelů je komedie perfektní volbou pro první setkání cizinců s českou kinematografií.

Večer ve 22:00 také začne již tradiční party Welcome to VŠE – největší křest prváků! Atmosféru v klubu ROXY nabudí DJ, který je studentem Fakulty mezinárodních vztahů. Před největší VŠE party roku si můžete zajít na pivo na druhý ročník Holešovického Oktoberfestu do prostor Pražské tržnice. Akce tam trvá až do soboty 24. září.

Čtvrtek 22. září

Dámy, vyrobte si ve čtvrtek svou vlastní pečující kosmetiku s Manufakturou. V největší a nejstarší prodejně v ulici Melantrichova 17 vzniklo nové zážitkové centrum Manufaktura Experience. Na workshopu s názvem Vytvoř si své domácí lázně se v 17:00 dozvíte podrobnosti z příběhu společnosti a vyrobíte si vlastní koupelovou sůl či tělový olej. Celková cena za jednoho účastníka je 595 korun.

Ve Švandově divadle na Smíchově můžete v 19:00 zhlédnout představení Smrt mu sluší. Hlavní role v komedii z divadelního prostředí ztvární Michal Dlouhý a Kamil Halbich.

Známá jména jako Tereza Kostková, Máša Málková či Eva Josefíková, témata jako nadhled a svoboda, příběh normálních žen spolu s jejich problémy, strachy i sny, střídání vtipných a dramatických situací. To vše nabízí divadelní komedie Čas pod psa, která bude mimo jiné k vidění ve čtvrtek 22. září od 19:00Komorním divadle Kalich.

Pátek 23. září

Centrum pro rodinné firmy VŠE pořádá kurz s názvem Budujeme rodinnou firmu pro příštích 100 let. Událost je určena majitelům rodinných firem a jejich nástupcům. Pokud vás čeká mezigenerační předávání rodinného podniku a chcete předejít možným nástrahám, můžete kurz navštívit v 9:00 v areálu VŠE na Žižkově.

V pátek také absolventi bakalářského studia na Fakultě informatiky a statistiky ve Vencovského aule obdrží svoje diplomy.

Pro někoho Grébovka, pro někoho Havlíčkovy sady. Všichni ale mají na mysli jedno – park v Praze 2, který je každoročně dějištěm Vinobraní na Grébovce. Letos máte jedinečnou možnost ochutnat vybraná vína, burčák nebo speciality z celého světa ve dnech 23. až 24. září. To vše v doprovodu živé hudby, tanečních vystoupení a povídání věnovaných vinařským tradicím.

Aktivnější jedince by mohly v pátek a v sobotu zaujmout Dny otevřených dveří fitness center. V rámci Evropského týdne sportu zdarma své brány veřejnosti otevřou posilovny po celé České republice a připomenou význam pravidelného pohybu nejen sportovcům, ale i seniorům, dětem či milovníkům poklidného body and mind.

Pátek si rovněž připravil zajímavý program pro posluchače jazzu. Soulová zpěvačka Lauren Henderson původem z Massachusetts, jejímž hlavním uměleckým zaměřením je karibské a obecně latinsko-americké hudební dědictví, vystoupí ve 22:00 v baru Jazz Dock na Janáčkově nábřeží.

 

Mohlo by tě zajímat: