Účtenky si studenti neberou, devadesát devět procent jich putuje do koše

27. 12. 2016 | | Zprávy ze školy bar

Na Vysoké škole ekonomické se to už přes tři týdny hemží „babišovými účtenkami“. Pokladní systémy nutné k Evidenci elektronických tržeb (EET) se počínaje prvním prosincem vyrojily u pokladen v menzách jako houby po dešti. A změnu – v některých případech plíživou až nepatrnou, jinde ale znatelnou – by zpozoroval i kůň s klapkami na očích. Ovlivnila ale nová pravidla ceny ve stravovacích zařízeních na ekonomce? Připravili jsme pro vás rychlý přehled.

MENZY

Možná některé z vás překvapilo, že i školní menza může podléhat EET. Na pokladnách účtenky sice tisknout musí, díru do kapsy vám ale neprohloubí – zdražení se žádné z nich nedotklo. Změna se tak projevila pouze v počtu vyhozených košů s papírem. „Účtenky si studenti stejně neberou, maximálně tak deset za den,“ říká jeden ze zaměstnanců v Pizza VŠEm. „Akorát se nám za kasou kupí hromada papírů, které pak vyhodíme,“ dodává.

KANTÝNA V NOVÉ BUDOVĚ

Tady se změna promítla asi nejvíce. Účtenky tu sice tisknou, jelikož ale ani včera není dnes, stejně tak kantýna není restaurace – EET tedy nepodléhá, jelikož většinu jídla zaznamenává jako položku „s sebou“, která se odesílat nemusí. Přesto ale zdražila, což pocitili hlavně milovníci kávy (tady pouze v překapávané formě). Ceny vylétly nečekaně a více než při ropném šoku v sedmdesátých letech. Od května, kdy kelímek lahodného moku stál ještě 29 korun, po začátek semestru, kdy se cena zvýšila na 35 korun, až do prosince, kdy vaší peněžence „ulehčí“ o dva Václavy na koni.

Průměrně o pět korun se zvýšily ceny u baget a sladkých dezertů a o dvě až tři koruny u doplňkového prodeje. „Na EET se připravujeme,“ říká jedna ze zaměstnankyň. Dodává, že stížnosti na zvýšení cen nezaregistrovala. „Studenti jsou jen novou cenou překvapení,“ krčí rameny.

CAFÉ BAR DEŠTNÍK

Restaurace jsou jedni z těch, kteří si pokladny na EET museli zařídit jako první. V Deštníku ale zdražili minimálně, vlastně se zvýšení cen dotklo pouze poledních strávníků – a to polévky bez menu, za kterou teď zaplatíte o deset korun více.

CAFÉ RB

Situace je v kavárně v Rajské budově je podobná té v kantýně v Nové budově. Pro jídlo s sebou se účtenky tisknout nemusí, dostanete ji tedy jen v případě, že si koláč nebo panini rozhodnete sníst u stolku. V kavárně zdražili, ale prý ne kvůli EET. „Ovlivnilo nás to vlastně jen v tom, že jsme předtím měli pozastavený tisk účtenek, protože si je studenti stejně nebrali,“ říká vedoucí směny. Ty se jim teď hromadí na pultu a víc papíru končí v koši. „Účet si vlastně vezme jen ten, kdo EET ještě neviděl,“ dodává se smíchem.

Mohlo by tě zajímat: