V Dobronicích je dobře

19. 10. 2000 | | Nezařazené

Letní výcvikový kurz. To bude určitě buzerace, náročné sportování, brzké vstávání – prostě vojna. Za dva kredity to nestojí, myslí si většina nezasvěcených. Omyl. Do Dobronic se nejezdí za kredity, ale za zábavou.

Letní výcvikový kurz. To bude určitě buzerace, náročné sportování, brzké vstávání – prostě vojna. Za dva kredity to nestojí, myslí si většina nezasvěcených. Omyl. Do Dobronic se nejezdí za kredity, ale za zábavou.

Bylo, nebylo

Kdesi v jižních krajích při meandrech řeky Lužnice se rozprostírá sportovní areál VŠE – Dobronice. Za posledních několik let do něj škola investovala nemálo peněz. Pro studenty zde vyrostly modernější a prostornější chatky a v těch malých, starých, dřevěných na periferii lesa dnes už bydlí pouze instruktoři. Dříve si studenti museli sami vařit, později se začalo jídlo do areálu dovážet. Nyní již stojí v areálu nová moderní jídelna, ve které se vaří velká a dobrá jídla. Člověk by nevěřil, že stravu zajišťuje osazenstvo menzy Italská. Mnozí však po náročné noci nedovedou bohatou snídani ocenit.

Tužme svoje těla – ale aby nezcepeněla

Oficiálním cílem kurzu je vyzkoušet si různé sporty. Nikdo účastníky nenutí k vrcholovým výkonům, nikdo z nich nedře kůži. Snahou instruktorů je pouze usportovat studenty natolik, aby neměli sílu na večerní flám. Jsou k tomu vybaveni celou škálou vysilovadel – kánoe, kajaky, horská kola, vybavení na softbal, tenis, florbal, volejbal, basketbal, fotbal. Další mučidla představují horostěna, opičí dráha, orientační běh, moderní formy gymnastiky nebo v poslední době populární country tance. Studenty na druhou stranu (řeky) lákají nedaleká společenská zařízení. Sklenička vína utuží vztahy přeci lépe než softbalová pálka.

Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství

Jako specialisté a odborní poradci rubriky H.O.S.I.P.A. jsme neopomněli podrobit důkladné analýze dobronické osvěžovny. Nejblíže areálu se nachází “Likérka”, ve které místní alchymista umně míchá neznámou esenci, vodu a líh. Výsledkem těchto pokusů je pak Dobronický bolehlav. Komu se nechce postávat u výdejního okénka Likérky, dá přednost restauraci “U Jezu”, které se mezi studenty říká “U Debila” (IQ výčepního dosahuje za jasného počasí hodnoty 12(°)). Mnohem příjemnější obsluhu (90-60-90) naleznete v zahradní restauraci “U kiosku”. Dobré posezení skýtá také hospoda v horních Dobronicích nebo v kempu “U důchodců”, kam chodí spíše starší ročníky. Naším posledním tipem je “Papírna” – táborová nálevna naproti konkurenčnímu středisku mediků (lékařská fakulta UK).

V zdravém těle zdravý duch

Studenti jsou na začátku kurzu rozděleni do týmů, které mezi sebou během celého pobytu soupeří v jednotlivých sportech. Každý den je rozdělen na čtyři sportovní části. První tři probíhají v rámci týmů. Poslední tvoří tzv. specializace. Každý student si v ní vybere sport, kterému by se chtěl na závěr dne věnovat. Vrcholem kurzu je celotáborový kombinovaný závod mezi týmy. Skládá se i z netradičních disciplín, jako je jízda na kajaku bez pádel, překonání Lužnice na kladce nebo orientační běh zpaměti (bez mapy). Instruktoři se snaží, aby nešlo jen o pouhé sportovní klání, ale především o zábavnou akci. Studenti si v Dobronicích užijí nejen sportování, ale i večerních country tanců nebo kulturních akcí pořádaných z vlastní iniciativy.

S mobilem za sportem

Asi nejčastější aktivitou se v Dobronicích stal orientační běh za signálem. Mobil má dnes už téměř každý, ale teprve ten, který chytí v Dobronicích kromě nachlazení i signál se stává profesionálním telefonistou. Po čtvrté nebo po půl páté (dle zvýhodněné nabídky operátora) začíná honba za signálem. Volná prostranství areálu se zaplní účastníky, kteří nehybně stojí v ustrnulých pozicích, ve kterých se jim povedlo zprovoznit svého nejlepšího přítele. Nejtěžší úděl mají zřejmě uživatelé EuroTelu, kteří musí vyběhnout až na nejbližší kopec. Při troše štěstí však chytí signál i na střeše jídelny (v samotné jídelně je přitom telefonní automat). Paegas má v Dobronicích pokrytí o něco lepší. Překvapením se stala veranda chatky č.12, kde se objevil i signál Oskara.

Specializace se specialistou

Cíl odpolední specializace ‚kanoistika‘ je jednohlasně schválen – jede se do Papírny na grog. Pro cíl hlasuje překvapivě i sám instruktor. Studenti se opírají plnou silou do pádel. Cíl je viditelně motivuje. Vůdce je se sportovním nasazením spokojen. Po jeden a půl kilometrovém sprintu proti proudu si každý zaslouží odměnu. Že si někteří nevzali peníze vůbec nevadí. Kánojmistr hodí řeč s výčepním a pije se na sekyru. Ještě ale studenty čeká cesta zpátky. Sice je to po proudu, ale pokud chtějí stihnout večeři, musí pořádně zabrat. Instruktor je se sportovním nasazením opět spokojen.

Nejsme jenom rodná čísla

Dobronice představují jednu z mála možností, kdy se studenti naší anonymní školy mohou lépe poznat. Proto je o LVK v Dobronicích velký zájem. Doc. Mattoni z katedry mezilidských vztahů vám potvrdí, že v Dobronicích – tam to žije i bez něj.

Mohlo by tě zajímat: