Vánoce, Vánoce přicházejí

17. 12. 2004 | | Studentský život

A nastala nám zima. V kalendáři sice ještě kraluje podzim, ale jemné náznaky matky přírody a marketingových tahů obchodů nám ukazují, jaká je vlastně pravda. Co se týká ročního období, při procházce naší stověžatou Prahou nemůže být nikdo na pochybách. Obchody se předhánějí v originalitě sloganů letošních vánočních slev. Jedni nabízejí Ježíška šetřícího, druzí zase slibují, že ten jejich dá víc a víc… a dohromady vlastně nic.

A nastala nám zima. V kalendáři sice ještě kraluje podzim, ale jemné náznaky matky přírody a marketingových tahů obchodů nám ukazují, jaká je vlastně pravda. Co se týká ročního období, při procházce naší stověžatou Prahou nemůže být nikdo na pochybách.

Obchody se předhánějí v originalitě sloganů letošních vánočních slev. Jedni nabízejí Ježíška šetřícího, druzí zase slibují, že ten jejich dá víc a víc… a dohromady vlastně nic. Když už nás neupoutá slogan, tak to zkusí jinak. Oslnit oči reklamami taky není špatné. Alespoň se zákazník dlouho nerozmýšlí a vezme první věc, co mu přijde pod ruku či mu ji pod ruku někdo dá.

Když se člověk konečně vymotá ze zmatku uvnitř a dostane se na čerstvý vzduch, nemusí mít nutně vyhráno. Na ulici číhá další nebezpečí. Dav plný stresu, nervozity a nenávisti vůči Vánocům se neurvale šine od jednoho obchodu ke druhému. Připomíná mi to spíše masový orientační běh. Zde ovšem není cílem vyhrát, ale nakoupit a přežít.

A aby toho nebylo málo, tak se k tomu všemu přidají ještě předvánoční turisté. Ti si bleskurychle vyměnili místo s turisty podzimními, to aby si náhodou Češi nezvykli na vylidněný Václavák. Když tak o nich přemýšlím, jsou to zvláštní lidé. Přijedou obdivovat krásy Prahy i přes vědomí, že je může ušlapat dav šílených nakupujících nebo zavalit vánoční strom. Taková odvaha by se měla náležitě ocenit. O to se spolehlivě postará buď skupinka kapesních zlodějů nebo zloději oficiální, kteří když zbystří cizince, zvýší ceny svého zboží na stánku nejméně dvojnásobně. Občas ceny zapomenou změnit, a to pak chudý čecháček pije svařák za polovinu výplaty.

A co říci závěrem? Snad jen popřát hodně zdaru a vytrvalosti všem nakupujícím, velké obraty a malé ztráty všem prodávajícím a Ježíškovi pevné nervy.

Mohlo by tě zajímat: