Ve Staré budově je nově pamětní deska Jana Palacha

22. 1. 2019 | | Zprávy ze školy palachova

V atriu Staré budovy slavnostně odhalili pamětní desku bývalého studenta Vysoké školy ekonomické (VŠE) Jana Palacha. Autorkou návrhu je studentka Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) Dagmar Morová. Prostor, ve kterém se deska nachází, od minulé středy nese nový název – Atrium Jana Palacha.

Slavnostní akce se kromě vedení VŠE zúčastnili také rektoři Univerzity Karlovy (UK) a AVU. Nechyběli ani zástupci pamětníků a bývalých spolužáků Palacha, jeho sestřenice a autorka návrhu pamětní desky. Ta vznikla jako společný projekt VŠE a AVU.

Záměrem bylo, aby dílo, které připomíná palachův čin, vytvořil rovněž vysokoškolský student. Pro posluchače sochařských atelierů AVU byla vyhlášená soutěž, kterou vyhrála právě Dagmar Morová.

Čas na ekonomce byl pro Palacha významný

Rektorka VŠE Hana Machková ve svém projevu vyzdvihla fakt, že ačkoliv Palach později přestoupil na Filozofickou fakultu UK, většinu svého studentského života strávil na VŠE. Ta i nadále hrála  významnou roli v jeho životě. „Jeden ze tří dopisů o svém činu adresoval Jan Palach svému nejlepšímu příteli a spolužákovi z VŠE Ladislavu Žižkovi. V dopise jej požádal, aby náš školní časopis Ekonom šířil myšlenky „Pochodně č. 1“,“ uvedla Machková. „Spolu s těmito dopisy odeslal Palach v osudný den i pohlednici adresovanou dalšímu svému spolužákovi z VŠE Hubertu Bystřičanovi, kterou s odkazem na svůj záměr zakončil podpisem „Tvůj Hus“,“ dodala.

Jan Palach studoval obor Ekonomika zemědělství na VŠE v letech 1966 až 1968. Dle vyjádření VŠE se do studentského života aktivně zapojil už během doby na ekonomce, když na jaře 1968 pomáhal zakládat Akademickou radu studentů (ARS). Dopis, ve kterém vysvětlil důvody svého činu, později otiskl studentský časopis Ekonom působící na VŠE. „V reakci na palachův čin bylo na VŠE svoláno studentské shromáždění. ARS VŠE vyhlásila ve svém prohlášení pochopení činu Jana Palacha a konstatovala, že se upálil na protest nejen proti okupaci ČSSR, ale také proti následnému vývoji v zemi. Zástupci ARS VŠE se rovněž přihlásili k Janu Palachovi jako k bývalému studentovi VŠE,“ uvedlo ve zprávě PR oddělení VŠE.

Mohlo by tě zajímat: