Vhodné oblečení u zkoušky může zapůsobit stejně jako znalosti

6. 1. 2018 | | Studentský život, Zprávy ze školy Obrázek (2)

Většina písemných testů je za námi, o zkouškovém na řadu přichází spíše ty ústní. A zatímco staří mazáci se učí, jakými znalostmi na zkoušejícího zapůsobit, aby dal „alespoň za tři“, většina z těch v prvním zkouškovém období nemá příliš konkrétní představu, jak bude vlastně ústní probíhat. Z pravidla byste ale neměli, kromě znalostí, podcenit i další zásadní věc – oblečení.

Obecně se má za to, že na akademické půdě platí základní doporučená pravidla oblékání, jimiž jsou čistota, střídmost, vhodnost a styl. Je tedy možné, aby zkoušející vyhodil studenta od ústní, podud není vhodně oblečený? Na to jsme se ptali na všech šesti fakultách Vysoké školy ekonomické (VŠE).

Fakulta financí a účetnictví (FFÚ)

Podle proděkanky pro studijní a pedagogickou činnost na FFÚ Dany Dvořákové vyučující na fakultě očekávají, že studenti přijdou společensky oblečeni.  Posluchači tedy dorazí v oblecích a posluchačky rovněž ve společenském oděvu. Jestli budou mít dívky šaty, kostýmky, společenské kalhoty či sukni, je na nich. „Společensky oblečený student je určitě příjemným signálem pro zkoušejícího, oblečením student vyjadřuje, že ústní zkouška je pro něj významná událost a že si ke zkoušce „neodběhl z hřiště či ulice“,“ myslí si proděkanka.

Dodává také, že u zápisu do studia důrazně vyzývá studenty, aby se k slavnostní imatrikulaci dostavili společensky oblečeni. V tomto specifickém případě je požadavek uvedený i na webu fakulty v pozvánce k imatrikulaci. „Drtivá většina studentů se obleče vhodně a hezky, vždycky se ale najde pár jednotlivců, kteří přijdou v kraťasech, roztrhaných džínách a podobně. Většinou jsou to kluci, vždycky mě to hodně mrzí a myslím, že je nakonec taky, protože se snad nemůžou cítit úplně dobře, když si v podstatě dělají ostudu,“ uzavírá Dvořáková.

Fakulta mezinárodních vztahů (FMV)

Také na FMV předpis, který by přímo upravoval oblečení vhodné ke zkouškám, není. Proděkan pro pedagogickou činnost Pavel Hnát k tomu dodává: „Zejména u ústních zkoušek je slušné oblečení samozřejmostí. Samotný dress code je v zásadě dán stejně, jako by se jednalo o obchodní schůzku.“ Říká také, že oblečení a vystupování během studia je součástí přípravy na budoucí kariéru a řešení mezních situací je v rukách zkoušejících a předsedů komisí.

„Já vždy chodím na ústní v saku, už jen z úcty k učiteli. Extrém trochu je, když v letňáku jde člověk od tramvaje tempem šneka, aby se nezpotil a u zkoušky je přivítán učitelem v tričku a kraťasech slovy „Vy máte sako? Není vám v tom horko?“,“ vyjadřuje se k problematice oblečení student druhé fakulty. „Myslím si ale, že jako budoucí profesionálové bychom se měli umět vhodně obléct,“ dodává.

Fakulta podnikohospodářská (FPH)

Hana Mikovcová, proděkanka pro pedagogickou činnost FPH, doporučuje ke zkoušce oblečení ve stylu business casual. Na státnice pak semi-formal. „Zatím jsem nezaznamenala případ, že by zkoušející kvůli oblečení nepřipustil studenta ke zkoušce, nicméně v určitých případech by tak učinit mohl. Zcela jistě student nemůže mít oblečení špinavé, roztrhané, vyzývavé, určené ke sportovním aktivitám a tak dále,“ uvádí proděkanka. U promocí a imatrikulací se i na této fakultě v poznámce uvádí, že studenti musí dorazit společensky oblečeni.

Fakulta informatiky a statistiky (FIS)

Vedení FISu nám neodpovědělo, předpokládáme ale, že ani na této fakultě není předepsáno, jak by měl student vypadat. Na druhou stranu by i posluchači čtvrté fakulty, stejně jako na těch ostatních, měli vědět, jak se vhodně obléci vzhledem k příležitosti. „Na ústní zkoušku jsme vždy chodili formálně oblečeni. Nikdy jsem nezažila, že by nastal nějaký problém, který by se musel řešit vyhozením studenta z termínu,“ vyjadřuje se k situaci studentka doktorandského studia.

Národohospodářská fakulta (NF)

Stejně jako od vedení FISu, ani z Národohospodářké fakulty se nám odpovědi nedostalo. Nicméně fakulta na svém webu v sekci studenti – bakalářské studium – FAQ – Nejčastěji kladené dotazy – udává následující doporučení:

„K písemné zkoušce se chodí ve zcela všedním oblečení. K ústní zkoušce je pro pány vhodnější přinejmenším mít košili, nikoli triko. Čím ústní zkoušku považujete za důležitější, tím lépe se oblékněte. Pamatujte, že vzít si sako a kravatu, to vždy dělá lepší dojem, ačkoli to není povinné. (Oblek je samozřejmou nutností u státních zkoušek.)“

K dámskému oblečení se však na stránkách nevyjadřují.

Fakulta managementu v Jindřichově Hradci (FM)

Na šesté fakultě VŠE v Jindřichově Hradci rovněž není určeno, jak by měl zkoušený vypadat. „Domníváme se, že to není v zásadě potřeba. Předpokládáme, že člověk, který aspiruje na akademický titul, dokáže vhodně zvolit oděv s ohledem na příležitost,“ komentuje situaci proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium na FM, Tomáš Kincl. Dodává také, že problematiku dress code neřeší, neboť zkoušející nemá být arbiter elegantiae, ale má ověřovat zejména znalosti kandidáta.

ilustrace: Karolína Kantková a Johana Amlerová

Mohlo by tě zajímat: