VŠE odsoudila vyučující, kteří vyloučili z hodin ruské studenty

1. 3. 2022 | | Zprávy ze školy ukrajina

Vysoká škola ekonomická (VŠE) ve svém pondělní vyjádření odsoudila vyučující, kteří odmítli vyučovat nebo ze svých hodin vyloučili studenty ruské národnosti po tom, co Rusko minulý čtvrtek napadlo Ukrajinu. Podle stanoviska školy šlo o tři ojedinělé případy a s každým z pedagogů  situaci řešil jeho přímý nadřízený. „Vedení VŠE i děkani jednotlivých fakult pokládají toto chování za nepřijatelné,“ stojí ve zprávě.

Prvním a nejspíše nejvíc ve veřejném prostoru rezonujícím případem byl facebookový status profesora Martina Dlouhého z Fakulty informatiky a statistiky a člena strany TOP 09. Ten se v textu nazvaném „Soukromé sankce“ rozhodl, že nebude vyučovat a zkoušet ruské studenty, nepovede jim závěrečné práce, nebude recenzovat ruské články, spolupracovat s ruskými výzkumníky nebo se účastnit konferencí na území Ruska

Příspěvek Dlouhý brzy smazal, nicméně jeho screenshoty se začaly šířit po internetu a vzbudily vlnu nevole.

Děkan Dlouhého fakulty Jakub Fisher se proti takovému kroku vymezil. „Fakulta informatiky a statistiky zajistí výuku všem řádně zapsaným studentům v souladu se studijními plány a akreditací. Jakoukoli diskriminaci studentů, včetně diskriminace podle státního občanství, považuje vedení FIS za zcela nepřijatelnou,“ sdělil iListu.

Podle Fischera Dlouhý, který na čtvrté fakultě učí například předmět Teorie her a ekonomické rozhodování, jehož je i garantem, v tomto semestru žádné ruské studenty nevyučuje ani jim nevede závěrečné práce.

Sám Dlouhý na žádost iListu o komentář reagoval s uznáním svého pochybení. „Ranní emoce z ruské agrese jsou snad pochopitelné, saze mohou bouchnout v každém, jsme jen lidé a předpokládám, že jste také měli těžké ráno,“ napsal v e-mailu a doplnil, že se nespravedlivě uraženým omlouvá a že v žádném případě nechtěl školu poškodit.

K Dlouhého rozhodnutí nevyučovat studenty ruské národnosti se podle informací iListu připojil i jeden z doktorandů FIS, který měl jednoho z nich vyloučit ze čtvrtečního cvičení. Jeho vyjádření zjišťujeme.

Šestici ruských studentů z pátečního tréninku basketbalu vyloučila i vyučující Dana Mázlová. Ta ve své reakci pro iList uvedla, že obyčejnou lidskou slušnost vyjádřili ke konfliktu na Ukrajině i světoví sportovci, kteří jsou občané Ruské Federace, a že lidská stránka by neměla zapadnout na akademické půdě bez ohledu na případné rozdílné pohledy na konflikt.

„Komunita studentů naší školy, občanů Ruské Federace, zatím mlčí. Až na jednotlivce. Akademická půda je otevřena k dialogu. Stejnou možnost měli i studenti v hodině basketbalu,“ napsala Mázlová s tím, že pokud by toto chování opakovala, šlo by o poslední hodinu vyučovanou na VŠE.

Tomáš Pachl, ředitel Centra tělesné výchovy a sportu (CTVS), které má výuku sportovních kurzů na starost, ujišťuje, že se jednalo o individuální selhání jednoho vyučujícího, které nevyjadřuje postoj CTVS.
„Z pohledu CTVS se jedná o postup, který je v rozporu s hodnotami, předpisy i zásadami etického jednání, které na VŠE dlouhodobě prosazujeme,“ řekl Pachl iListu a dodal, že studentům, kterých se pochybení týkalo, už v pátek poslal omluvný e-mail.

Škola už minulý týden vyjádřila podporu ukrajinským studentům i zaměstnancům a napříč fakultami vznikají iniciativy na její pomoc.

Foto: Freepik

Mohlo by tě zajímat: