VŠEFEST letos proběhne potřetí. Zavzpomíná na první republiku

24. 8. 2018 | | Studentský život 22137004_1222064797895503_8199857981019719267_o

Po dvou úspěšných ročnících studentského festivalu Vysoké školy ekonomické (VŠE) se i letos areál kolejí na Jarově rozezní zvuky kytar studentských kapel. VŠEFEST, který se tentokrát bude konat ve středu 26. září, by měl letos sloužit jako oficiální party zahajující nový akademický rok. Kromě kapel nabídne jeho program opět i stánky studentských spolků, divadelní představení, přednášky, street food a nealko nápoje zdarma.

Tématem letošního VŠEFESTu je oslava sta let republiky. „První republika byla symbolem svobody a ekonomické prosperity, a tak je více než příhodné pro festival VŠE se k těmto oslavám připojit,“ vysvětluje výběr tématu Jan Knettig, který i letos vede organizační tým festivalu. „My však slavíme spíše to, kam jsme se za těch sto let posunuli, chceme porovnat, jak to bylo tenkrát a jak dnes,“ dodává Knettig. I samotná VŠE navíc letos slaví šedesát pět let své existence.

První republika se tak promítne zejména do grafiky letošního VŠEFESTu, ale částečně i do programu, založeném na kontrastech mezi dobou před sto lety a dnes. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet třeba vědomostní kvízy zaměřené na toto téma. Hlavním program však bude opět hudební. Největším tahákem bude letos zřejmě známý zpěvák Jakub Děkan, ale také funková skupina Megaphone nebo už „osvědčení“ Other Way, mimo jiné autoři písně „Nejlepší je VŠE“. Návštěvníci VŠEFESTu budou mít taky možnost seznámit se se zástupci mnohých studentských klubů, vyzkoušet si různé sporty včetně adrenalinových a vyžít se i gastronomicky u skvělého jídla a spousty nealka zdarma.

VŠEFEST je od svého počátku jedinečný i tím, že se jedná o nealkoholický festival. „Věříme, že s čistou hlavou máme i čisté vnímání a skvělou hudbu a jídlo na VŠEFESTu si tak vychutnáme z jiné perspektivy,“ říká Jan Knettig. Fakt, že se na VŠEFESTu nedají zakoupit alkoholické nápoje, byl hlavním důvodem nespokojenosti některých návštěvníků na jeho předchozích ročnících, organizátoři na něm nadále trvají a do budoucna to nevidí jinak. „Koneckonců, je to jen jeden den,“ dodává Knettig s úsměvem.

VŠEFEST letos vypukne odpoledne 26. září v areálu kolejí Jarov, vstup na něj bude zdarma. Více informací se dozvíte z jeho facebookové události.

Foto:  Polina Kuznetsova, Filip Kubus

Mohlo by tě zajímat: