Vyhněte se háčkům v e-shopovém rybníku. Čtěte naše tipy

16. 12. 2015 | | Studentský život nakupování dárků 2

Plánujete nakoupit většinu dárků z pohodlí domova? Našli jste zajímavý předmět v e-shopu na druhém konci světa za fantastickou cenu? Sežral vám záruční list pes? Přečtěte si praktické rady, jak si poradit s džunglí e-shopů a jejich háčků.

  1. Nezapomeňte, že do dvou týdnů můžete zboží vrátit

Když si vybíráte na internetu, nemáte možnost si zboží vyzkoušet. Co když ale boty nesednou na nohu nebo počítačová myš do ruky? Je to jednoduché. Ze zákona máte právo nevyhovující zboží vrátit do čtrnácti dnů bez udání důvodu. Zboží můžete rozbalit a vyzkoušet, ale ne ho používat. Pozor si dejte v případě, že špatně vyberete disk s hudbou nebo filmem, ten nesmíte rozbalit ani z fólie.

A jak konkrétně postupovat? Do dvou týdnů prodejci pošlete e-mail, ve kterém odstoupení od smlouvy oznamujete. Potom máte další dva týdny na vrácení zboží, prakticky je tedy lhůta téměř měsíční. Obchod vám musí peníze vrátit také do dvou týdnů poté, co zboží obdrží. Peníze vrátí včetně poštovného, zaplatíte pouze poštovné zpět. Proto se vyplatí předměty „náchylné“ k vracení nakupovat v obchodech s osobním odběrem poblíž.

  1. Schovejte si krabičku i příslušenství. Naopak bez účtenky se obejdete

Pro případ reklamace si radši nechte všechno příslušenství. Při opravě nebude nutné, při vracení peněz vám však jeho hodnotu může prodejce strhnout z vrácené částky. Nemá však právo vám vrácení peněz nebo výměnu zboží zcela odmítnout. Někteří prodejci to ale zkoušejí, například požadují dodání tří náhradních kláves ke klávesnici, která už dávno není na trhu. Podle aktuálního zákona už není při reklamaci potřeba faktura ani účtenka, stačí výpis z účtu. Proto je lepší zaplatit kartou nebo převodem než v hotovosti.

  1. Šedý dovoz? Ano, ale opatrně

Vybíráte mobil nebo jinou drobnou elektroniku na Heurece podle nejnižší ceny? Pak skoro jistě koupíte zboží, které není určené pro český trh. Na něj se sice vztahuje záruka, ale poskytuje ji často malá firma z garáže, která za rok nemusí existovat. Autorizovaný servis většiny značek vám záruční opravu neprovede. S „šedými“ mobily se navíc pojí nepříjemná vlastnost – většina z nich má čínskou anténu, se kterou se sice dovoláte, ale nechytíte rychlý LTE internet. Pokud na něm plánujete surfovat, na šedivku raději zapomeňte. Pro ostatní může být však úspora kolem 20 % zajímavá.

  1. Při nákupu ze zahraničí nezapomeňte na daň a clo

Vychází váš vytoužený dárek při nákupu z Číny nebo z USA úžasně levně? Není to tak jednoduché. Pokud stojí balíček včetně dopravy víc než 22 €, platíte českou DPH ve výši 21 %. U zboží nad 150 € (tentokrát bez dopravy) si navíc kromě DPH stát vezme dalších 2 – 6 % clo. K celé částce si ještě přičtěte poplatek za vyřízení, který začíná na 100 korunách, pokud vyplníte dokumenty na poště, zatímco DHL si k balíčku za několik stokorun klidně přičte 500 korun za vyřízení. Prodejci někdy poplatky obcházejí udáním falešné ceny na balíček a pak je jen dílem náhody, jestli celníci balíček otevřou a ověří jeho skutečnou hodnotu z faktury. Z osobní zkušenosti je u drobnějších předmětů pravděpodobnost otevření kolem 50 %. Kvůli tomu se zboží ze zahraničí vyplatí kupovat jen rámci EU, kde je DPH už započítané. Z mimoevropských zemí raději objednávejte jen do 22 €.

  1. Plaťte až v lednu

Vánoce na dluh jsou pro správného ekonoma nemyslitelné, víc než měsíční splatnost faktury už ale zní líp. Služba kupnajisto.cz obvykle nabízí splatnost 14 dnů, všechno zboží nakoupené v partnerských e-shopech do Vánoc ale můžete zaplatit až 20. ledna. Dejte si však pozor, 14 denní lhůta na vrácení zboží se tím neprodlužuje.

  1. Nebojte se aukcí

Výhodou aukčních serverů je široká nabídka – pokud chcete své blízké překvapit netypickým dárkem nebo starožitnou cetkou, podívejte se do elektronických aukcí. Během pár minut nakoupíte všechno od akordeonu po plynovou masku. Aukční servery nejsou však jen virtuálním vetešnictvím, ale také místem, kde můžete ušetřit nákupem téměř nového zboží v záruce. U nás je největším aukčním serverem Aukro.cz, které od prodávajících i kupujících požaduje ověření adresy dopisem a poskytuje také záruku vrácení peněz kupujícímu. Velice účinný je i systém komentářů a hodnocení – kdo se nechová seriózně, ztratí reputaci. Za 45 transakcí na Aukru jsem se nesetkal s problémem ani při nákupu ani při prodeji, komunikace je často lepší než s malým e-shopem.

Mohlo by tě zajímat: