Výsledky rektorských voleb pražských VŠ. Překvapení i očekávání

30. 10. 2017 | | Studentský život volebni_urna

Vysoká škola ekonomická zná svého dalšího rektora, současnou hlavu školy Hanu Machkovou, už dva týdny. Zástupci Akademického senátu ekonomky ale nejsou jediní, kdo letos, v rektorském supervolebním říjnu, o tomto postu hlasovali. Stejná volba proběhla tento měsíc i na Univerzitě Karlově, České zemědělské univerzitě a Českém vysokém učení technickém. Kdo svoji funkci obhájil a které vysoké školy se dočkají nových tváří?

Česká zemědělská univerzita

V desátém měsíci letošního roku volila první zemědělka. Třiatřicet senátorů se mělo původně rozhodovat mezi čtyřmi kandidáty – jednou ženou a třemi muži. Během veřejné prezentace jejich programu ale jeden z uchazečů, Svatopluk Matula, překvapivě ohlásil, že se o místo rektora nakonec ucházet nebude. Současný rektor, Jiří Balík, se kvůli druhému funkčnímu období, klání také neúčastnil.

10. října tak senátoři vybrali za svého jedenáctého rektora Petra Skleničku. „Udělám vše pro to, aby vedení univerzity bylo přátelské, skutečně vstřícné, jak k zaměstnancům rektorátu, tak ke studentům i k zaměstnancům jednotlivých fakult, institutů a kateder,“ slibuje budoucí rektor. Celý rozhovor s ním si můžete přečíst na stránkách školních novin iZUN.

Univerzita Karlova

Na karlovce se o novém rektorovi rozhodovalo minulý týden. Do bojů o nejvyšší vysokoškolský post se přihlásili dva kandidáti – současný rektor Tomáš Zima, kterého do funkce navrhlo devět fakult, a Jan Černý, kterého podpořily dvě fakulty. Sedmdesát senátorů a senátorek se nakonec 20. října rozhodlo ve funkci na další čtyři roky ponechat Zimu. Získal 51 z 68 platných hlasů. Více o volbě a jeho plánech si můžete přečíst zde.

České vysoké učení technické

Nejdelší a nejdramatičtější průběh měla volba rektora na jedné z dejvických vysokých škol. O funkci se ucházeli čtyři kandidáti. Volba v Akademickém senátu se ale protáhla až do pátého, posledního kola. Tam už se rozhodovalo mezi dvěma kandidáty, fyzikem Vojtěchem Petráčkem a současným rektorem Petrem Konvalinkou. Nakonec rozhodl jediný hlas – 45 senátorů těsnou nadpoloviční většinou, tedy 23 hlasy, jako rektora zvolilo Petráčka.

Všichni nově nebo staronově zvolení rektoři se funkce ujmou v únoru 2018. Hana Machková do druhého období nastoupí až 1. dubna 2018, kvůli komplikacím při volbě rektora před čtyřmi lety. Předtím všechny ale ještě musí jmenovat prezident České republiky.

Mohlo by tě zajímat: