Z oken už si neskočíte

9. 11. 2004 | | Názory, Zprávy ze školy

Jako překvapení k novému akademickému roku nám nechalo technicko-správní oddělení (TSO) ve Staré budově vyměnit stará okna, která se dala otvírat, za nová, jež musí mít nějakou jinou, skrytou (mnou zatím neobjevenou) výhodu. Jdou totiž pouze pootevřít – přesněji řečeno jejich vnější část. Ačkoli vnitřní křídlo můžete nechat dokořán, aby v místnosti překáželo, přísun čerstvého vzduchu zvenku je omezen úzkou škvírou mezi dřevěným rámem a o několik málo stupňů vykloněnou vnější ventilačkou.

Jako překvapení k novému akademickému roku nám nechalo technicko-správní oddělení (TSO) ve Staré budově vyměnit stará okna, která se dala otvírat, za nová, jež musí mít nějakou jinou, skrytou (mnou zatím neobjevenou) výhodu. Jdou totiž pouze pootevřít – přesněji řečeno jejich vnější část. Ačkoli vnitřní křídlo můžete nechat dokořán, aby v místnosti překáželo, přísun čerstvého vzduchu zvenku je omezen úzkou škvírou mezi dřevěným rámem a o několik málo stupňů vykloněnou vnější ventilačkou. V místnostech otočených na jih, jako je naše redakce, je pak ve slunečných měsících klima podobné vnitřku horkovzdušné trouby zapnuté na max, v lepším případě jen jako ve skleníku. Ještěže teplo už od nás odletělo do teplých krajů. I když se zase do jara nebudeme smažit ve vlastní šťávě, budeme se při výuce alespoň dusit v přeplněných učebnách, kde se nedá ani jedno okno pořádně otevřít.

Že by chtělo TSO výměnou oken za tato bezpečnostní zabránit sebevraždám neúspěšných studentů skokem z vyšších pater? Nebo zcela náhodným vypadnutím vyučujících, kteří k jejich neúspěchu také přispěli, když je nenechali opisovat při písemce? Znamená tento krok konec defenestrací na VŠE? Možná se nová okna osvědčí v zimě; jistě lépe izolují a škola ušetří na topení. Abychom ale mohli dýchat, budou muset zůstávat pootevřená. Tak nevím. Třeba na nás TSO ještě něco chystá a nová okna jsou jen začátek většího plánu. Že by už po příštích prázdninách byla v učebnách a kancelářích Staré budovy klimatizace?

Mohlo by tě zajímat: