Za pračku zaplatíte kartou. Kdo bude bydlet vedle, už ale neovlivníte

3. 9. 2015 | | Zprávy ze školy pc

Správa účelových zařízení (SÚZ) letos změnila kolejní informační systém. Měl být jednodušší a přehlednější, studenti jsou ale spíše zmatení a rozčarovaní. Služby jako zapůjčení pračky mohou nově platit kreditem na kartě, ale nemůžou si vybrat termín nastěhování ani spolubydlícího.

Nový kolejní informační systém ISKAM si studenti VŠE, kteří plánují bydlet na koleji, vyzkoušeli poprvé letos při přihlašování na letní ubytování a bydlení v novém akademickém roce. „Starý kolejní IS už nevyhovoval parametrům dnešní doby,“ uvádí hlavní důvody změny Zuzana Hrnková, vedoucí kanceláře centrálního ubytování pro studenty. „Mezi jeho přednosti patří třeba možnost platby kartou, platební brány, rezervace služeb, provoz na recepcích nebo jednodušší systém rozdělení bloků kolejí a pokojů,“ říká.

O sousedech si už nerozhodnete

„Naštvalo mě, že jsme si nemohly vybrat spolubydlící od vedle,“ svěřuje se Michaela, studentka magisterského studia na Fakultě mezinárodních vztahů. „Teď s nimi máme problém, vadí jim hlasitá hudba,“ vysvětluje. Dřívější informační systém kolejí dovoloval studentům volit jméno spolubydlícího jak ve vlastním pokoji, tak těch ve vedlejším pokoji ve stejné buňce, jakož i prioritu, jestli jim záleží spíše na požadovaném pokoji nebo preferovaných spolubydlících.

Tato kritéria by student v novém systému marně hledal. Systém ISKAM umožňuje při přihlašování na kolej zvolit jen číslo pokoje a preferovanou kolej. Problém je i s volbou termínu nastěhování – zatímco dřívější systém umožňoval studentům výběr z většího množství dnů a také konkrétních časů, ISKAM vygeneruje termín sám. Konkrétní čas studentů došel až minulý týden e-mailem. Vedení SÚZ je však připraveno studentům pomoci a termíny při podání elektronické žádosti mění.

Nabijte si kartu a můžete prát

Podle zástupců SÚZ však nový systém přináší i pozitiva. „Na straně straně obsluhy je nový systém daleko přehlednější,“ tvrdí paní Hrnková. „Obsluha studentů (služby, přestěhování, vystěhování, apod.) je pro pracovníky SÚZ dnes daleko snadnější. Další výhodou je existence hotelového provozu v IS, odpadají všelijaké excely nebo dokonce ručně psané „štafle“, a napojení na externí systémy, např. rezervační systém booking.com,“ tvrdí.

I studenti by však měli ze systému čerpat výhody. Podle Hrnkové mohou nově platit kartou a skrze platební bránu, která bude spuštěna na podzim, a manipulovat s kontem, jako tomu je například v menzách. Služby jako zapůjčení pračky nebo posilovny už není nutné platit ihned hotově, ale v rámci měsíčního inkasa společně s kolejným. „Tímto odpadá pro studenty nutnost schraňovat drobné peníze po kapsách při využívání služeb spojených s ubytováním,“ říká Hrnková. Do budoucna by měly též odpadnout i papírové kolejenky a skladní karty, což je jistě krok vpřed.

Jaké jsou vaše zkušenosti s novým kolejním informačním systémem? Podělte se o vaše názory na emailu editor@ilist.cz.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: