Zamrazilová z Národohospodářské fakulty se stala první ženou na postu viceguvernérky ČNB. V bankovní radě zasadne i Kubelková

17. 6. 2022 | | Zprávy ze školy 2653056-rada_cnb

Osmého června byli prezidentem Milošem Zemanem jmenováni tři budoucí členové bankovní rady České národní banky (ČNB), kteří se své funkce zhostí počátkem července. V bankovní radě nově zasednou Eva Zamrazilová, Jan Frait a Karina Kubelková. Prezident současně jmenoval do funkce viceguvernérky Evu Zamrazilovou, historicky první ženu v této pozici. Poprvé v historii také v radě ČNB zasednou dvě ženy najednou. Zamrazilová a Kubelková zároveň působí na Vysoké škole ekonomické (VŠE), konkrétně na Národohospodářské fakultě, a jsou i absolventkami školy.

Nově jmenovaní členové vystřídají v sedmičlenné bankovní radě guvernéra Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu, kterým 30. června 2022 skončí jejich šestiletý mandát. Eva Zamrazilová i Jan Frait již oba jednou vykonávali tuto funkci, Frait do ní byl jmenován roku 2000 Václavem Havlem a Zamrazilová v roce 2008 Václavem Klausem. V současnosti řídí Jan Frait sekci finanční stability ČNB, Eva Zamrazilová je předsedkyní Národní rozpočtové rady a Karina Kubelková pracuje jako hlavní analytička Hospodářské komory.

Ve svém profesním i akademickém působení se Zamrazilová věnuje teorii i praxi hospodářské politiky, hlavní oblastí jejího zájmu je makroekonomická analýza a prognózování. Na VŠE aktuálně vyučuje předmět Makroekonomická analýza. Kubelková se zaměřuje na aplikovanou hospodářskou a sociální politiku a makroekonomické prognózování. Na škole nyní vede diplomové práce.

Zamrazilová v rámci svého jmenování na pozici viceguvernérky ČNB v proslovu vyjádřila sympatie k současné bankovní radě a jejím opatřením, které prováděla v boji proti inflaci, jimiž zde bylo nepopulární zvyšování úrokových sazeb. Považuje je ale za nezbytné a myslí si, že se již brzy začnou projevovat ve zpomalování růstu objemu peněz v ekonomice a později ve zpomalování inflace. Kromě toho také vyzdvihla důležitost silné koordinace měnové a fiskální politiky. „Protože bez toho, aby veřejné finance nepřilévaly do ekonomiky peníze v nadměrném množství, by ten náš boj byl ještě podstatně náročnější a nákladnější,“ dodala Zamrazilová.

Úlohou nově jmenovaných bude plnit funkce bankovní rady, která představuje nejvyšší řídící orgán ČNB a její členy, kterých je s guvernérem a dvěma viceguvernéry sedm, jmenuje prezident. Bankovní rada určuje měnovou politiku a její nástroje a rozhoduje o opatřeních v oblasti dohledu nad finančním trhem. V rámci ČNB se tedy podílí na péči o cenovou stabilitu, finanční stabilitu a bezpečné fungování finančního systému, dále na řízení peněžního oběhu a zúčtování bank, plnění emisní role (vydávání bankovek a mincí) a vykonávání dohledu nad osobami působícími na finančním trhu.

Foto: Česká televize

Mohlo by tě zajímat: