Zapomeňte na indexy a zápisové listy

20. 11. 2006 | | Zprávy ze školy

Zápisové listy, zapsání klasifikace do indexu ani tělocvik už od letošního semestru nemusí řešit studenti Fakulty národohospodářské. Vedení fakulty se rozhodlo vyjít studentovi vstříc a zjednodušilo hned několik administrativních úkonů.

Zápisové listy, zapsání klasifikace do indexu ani tělocvik už od letošního semestru nemusí řešit studenti Fakulty národohospodářské. Vedení fakulty se rozhodlo vyjít studentovi vstříc a zjednodušilo hned několik administrativních úkonů.

Jedna z hlavních změn se týká vyzvedávání zápisových listů. Od letošního listopadu si národohospodáři nemusejí chodit pro výpis svých předmětu ke studijní referentce. Stačí si zapsané předměty zkontrolovat na serveru pes.vse.cz.

Zápisové listy nepovinně

Pro zájemce budou listy k dispozici u studijních referentek. Pokud si však pro něj nepřijdete, nestanete se okamžitě kandidátem na vyloučení. Dáváte tím pouze najevo, že s informacemi na zápisovém listu souhlasíte.

„Není to přímo změna ve studijním řádu, jen interní rozhodnutí fakulty. Chceme tím říci, že nebudeme dělat studentům problémy, když si pro svůj zápisový list nepřijdou,“ řekl Daniel Šťastný, prorektor pro pedagogiku na Fakultě národohospodářské (FNH).

FNH na index nehledí

Další změnou, ze které se nově mohou národohospodáři těšit, se týká zapisování klasifikace do indexu. Student už nemusí stát dlouhé fronty, aby získal potvrzení o úspěšném či neúspěšném absolvování předmětu.

Podle Šťastného je tato změna směřována na předměty, které student absolvuje na páté fakultě. „Nikdo z Národohospodářské fakulty vás nebude za nesplnění této povinnosti penalizovat,“ vyplývá z informačního mailu, který Šťastný rozeslal všem studentům FNH. Zároveň mail upozorňuje na to, že index nebo zápisy v něm mohou vyžadovat jiné fakulty. Proto Šťastný radí: „Pokud se chystáte na soubornou, bakalářskou nebo státní závěrečnou zkoušku, raději se dopředu informujte, zda zápisy v indexu či samotný index budete potřebovat.“

Pošlete to mailem

Nově také studenti nemusejí svoje žádosti osobně přinášet ke studijním referentkám – stačí, když je pošlou mailem. Týká se to běžných žádostí, nikoli takových, které mohou být lehko zneužity třetí osobou. Pokud žádáte o přerušení nebo ukončení studia, budete se muset přeci jen ze referentkou vypravit.

Mezi další novinky, které přinesla Národohospodářská fakulta, patří „převod volných poukázek“. Nestačí-li vám vaše kredity, můžete požádat svého spolužáka, který jich má nadbytek, aby vám je přenechal. Podle Šťastného si zatím studenti dávají kredity pouze jako dar, bez finančního motivu. Více o tomto tématu se dočtete v článku “Prodám své přebytečné kredity, Zn.: Levně“, který vyšel v říjnovém čísle Studentského listu.

Pro studenty páté fakulty není nově povinná ani tělesná výchova.

Mohlo by tě zajímat: