Zima v podobě severských filmů přichází do pražské Lucerny

12. 11. 2018 | | PR články, Studentský život co reknou lidi_1

V kině v pražské Lucerně se bude konat již devátý ročník filmového festivalu Severský filmový podzim. Během několika dní se v 17 českých a moravských kinech představí 28 filmů ze Skandinávie a Pobaltí. Celá akce začne ve čtvrtek 15. listopadu slavnostním zahájením v pražské Lucerně. S iListem můžete navíc soutěžit o dva lístky na vámi vybraný film.

Slavnostní zahájení bude spojeno s promítáním dramatu „Co tomu řeknou lidi“ od norské režisérky pákistánského původu Iram Haq. Příběh vypráví o šestnáctileté Nishe, kterou vlastní rodina v zájmu zachování rodinné cti unáší a posílá k příbuzným do Pákistánu. Snímek je inspirován skutečnými zážitky režisérky.

Nejvíce filmů přináší tradičně Dánsko, letos především se sportovní tematikou. Jedním z filmů je například drama o mladém boxerovi „Ať vyhraje ten lepší“ nebo příběh dánské fotbalové reprezentace „Léto ´92“.  Do světa sportu vás zavede také finský snímek „95“ o historickém utkání v ledovém hokeji mezi Finskem a Švédskem, švédská komedie „Bezva lidi“ o somálském týmu na mistrovství světa v bandy (míčový sport hraný na ledě, podobný hokeji, pozn. red.) či litevský dokument o profesionální cyklistice „Báječní lůzři“.

Milovníci drama a napětí určitě ocení finský snímek „Rozhřešení“, dánský film „Dokud jsme naživu“ a cenami ověnčený dokument „Big Time“, ukazující pravdivý příběh úspěšného architekta a jeho boj s nemocí. Litva nabídne kromě dramatu „Senekův sen“ také komedii ve stylu Guye Richieho s názvem „Litva, do toho!“. Dílo pojednává o skupině mužů, kteří v Londýně okradou špatného člověka. V komediálním žánru se divákům představí také finský příběh o staromódních Vánocích na ekologické biofarmě „Říše divů“ nebo švédské černobílé road movie „Popelikoptéra“.

Festival pořádá Severský filmový klub za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy, Magistrátu města Brna a ambasád severských států. Díky barevně upraveným titulkům a v Praze, Brně a Ostravě také anglickým titulkům je festival vhodný také pro osoby se sluchovým postižením a cizince. Více informací o filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu.

S iListem můžete soutěžit o dva lístky na vámi vybraný film festivalu promítaný v Kině Lucerna. Více informací o soutěži najdete na tomto odkazu.

Foto: Severský filmový klub

Mohlo by tě zajímat: