Zmenšení front na počítače v dohlednu?

28. 11. 2002 | | Nezařazené

Fronta na školní počítače je jedním z hlavních problémů, se kterými se studenti VŠE každodenně potýkají. Výpočetní centrum reaguje na neuspokojivý stav výměnou starých počítačů za nové a rozšiřováním kapacit studoven. Nově se připravuje revoluční řešení v podobě bezdrátové sítě. „Jsme si vědomi svízelné situace a snažíme se ji řešit,“ říká ředitel Výpočetního centra RNDr. Igor Čermák.

Fronta na školní počítače je jedním z hlavních problémů, se kterými se studenti VŠE každodenně potýkají. Výpočetní centrum reaguje na neuspokojivý stav výměnou starých počítačů za nové a rozšiřováním kapacit studoven. Nově se připravuje revoluční řešení v podobě bezdrátové sítě.

„Jsme si vědomi svízelné situace a snažíme se ji řešit,“ říká ředitel Výpočetního centra RNDr. Igor Čermák. Zásadním problémem je celkový nedostatek volných prostor na této škole, a proto se Výpočetní centrum snaží hledat alternativní řešení. „V počítačové učebně v přízemí jsme vyměnili stoly tak, aby se do místností vešlo více počítačů. Ještě nejsou nainstalovány, ale pracujeme na tom,“ vysvětluje Čermák a dodává: „V prvním a druhém patře došlo k nahrazení starých počítačů s DOSem novějšími s operačním systémem Windows. Do konce kalendářního roku bychom rádi vyměnili rovněž počítače ve třetím patře za výkonnější stroje. Vše závisí na rychlosti instalace bezpečnostního kamerového systému.“

Stále více studentů používá svoje vlastní notebooky a hledá možnost, jak je připojit do školní sítě. „Již jsem mluvil o tomto problému se studenty čtvrté fakulty a připravujeme řešení v podobě bezdrátové sítě. Termín zavedení nemůžu slíbit, nejdříve počátkem příštího semestru.“ V současné době se bezdrátové řešení testuje na Jižním Městě. Pomalejší postup při zavádění této novinky zdůvodňuje Výpočetní centrum obavou o bezpečnost celé sítě. „Bude fyzicky jednodušší dostat se do sítě a my musíme zabezpečit, aby nedošlo k ohrožení ostatních počítačů,“ vysvětluje RNDr. Čermák. Nezanedbatelným argumentem je rovněž nárůst výše nákladů na správu sítě.

V letošním roce celkovou situaci výrazně zhoršila rekonstrukce studijního centra na Jarově. Pokud vše půjde podle plánu, centrum se zvětšenou kapacitou a moderními počítači by mělo být přístupné studentům od začátku příštího školního roku. Výpadek studijního centra má kompenzovat rozvoj počítačových sítí na kolejích. Přípojka na Internet je již skoro nedílnou součástí většiny pokojů na kolejích.

Mohlo by tě zajímat: