Zpátky do základní školy

1. 4. 2008 | | Nezařazené

Zasteskne se vám občas po základní škole? Po první čítance, zmuchlaných mapách světa nebo tolik obávané žákovské knížce? Tak to musíte vyrazit do holešovické restaurace Pět peněz. Nostalgie po dobách dávno minulých vás přepadne už u vchodu.

Zasteskne se vám občas po základní škole? Po první čítance, zmuchlaných mapách světa nebo tolik obávané žákovské knížce? Tak to musíte vyrazit do holešovické restaurace Pět peněz. Nostalgie po dobách dávno minulých vás přepadne už u vchodu.

Restaurace vypadá na první pohled docela obyčejně. V letních měsících se před vchodem krčí pár stolků, které připomínají letní zahrádku, a nad hlavami se ve větru kymácí dřevěný nápis Pět peněz.

Jakmile vstoupíte, dýchnou na vás doby dávno minulé i právě se smažící jídlo na plotně. Hned u vchodu je totiž stylový bar a hned vedle vchod do kuchyně. Pokud tedy chcete být přímo u zdroje a nečekat na občas pomalou obsluhu, posaďte se v prvním salónku alias v třídě 1.B. K dispozici jsou vám čtyři stolečky a stylové piáno, na které ale nikdo nehraje. Tato třída má ale jednu velkou nevýhodu. Při delším pobytu zjistíte, že vůně smaženého jídla s vámi půjde i domů a na vašem oblečení zůstane ještě pár dní.

Pokud si chcete užít trochu soukromí, tak zavítejte do suterénu, kde je třída 5. A a B. Ve spleti chodeb a zákoutí jistě najdete místo pro posezení s kamarády nebo romantickou večeři ve dvou.

Neopakovatelnou zkušeností je výběr z jídelního lístku. Je totiž napsán ve známé žákovské knížce. Kde taky jinde, když jsme ve škole. Hned na první straně najdete pravidla chování. Podle nich musíte ke stolu přicházet včas a řádně upravení a v žádném případě nesmíte závidět spolužákům jídlo na talíři, natož ho ochutnávat.

Při výběru mezi domácími těstovinami, pořádným steakem nebo obrovskou pizzou se můžete začíst do úsměvných poznámek, které se kdy objevily v žákovských knížkách. Hesla jako „Dívá se na mě přes zelené pravítko a směje se mi, že jsem zelená,“ nebo „Vyhodil spolužákovi tužku z okna se slovy: „Jestli tě má ráda, tak se vrátí,“ vám vyloudí úsměv na tváři.

Cenově by se restaurace Pět peněz dala zařadit do střední kategorie. Lákavá jsou jistě polední meníčka za 89 korun, při kterých si můžete vybrat ze tří jídel. Pokud chcete do Pěti peněz zavítat častěji, mohou vám polední jídelní lístek poslat i mailem.

Jinak pokud vyrazíte mimo poledne, věřte, že za 150 korun se do sytosti najíte i napijete. Dvoudecka vína vás přijde na 40 korun a za půllitr piva zaplatíte 27 korun. V nabídce mají kromě klasických českých piv také poslední dobou oblíbený Hoegaarden. Když si ho ale chcete objednat, tak jen uslyšíte, že ho dodavatel nepřivezl.

I přes to, že restaurace Pět peněz má své malé mouchy, její útulná atmosféra se jen málokterému podobnému zařízení vyrovná. A pokud vás už bude vaše společnost nudit, začíst se například můžete do historické mapy Československa nebo vysvědčení slavných osobností, které krášlí stěny restaurace.

Restaurace Pět peněz
Dělnická 30, Praha 7
http://www.restaurant5penez.cz

Mohlo by tě zajímat: