Nobelovu cenu za ekonomii získal Romer a Nordhaus

9. 10. 2018 | | Kariéra nobel

V pondělí ve tři čtvrtě na dvanáct vyhlásila Švédská královská akademie věd jména letošních laureátů Ceny Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfréda Nobela,  častěji nazývané Nobelova pamětní cena za ekonomii.  Stali se jimi Američané Paul Romer a William Nordhaus za svou práci v oblasti integrace klimatických změn a technologických inovací do makroekonomických analýz.

William Nordhaus je jedním z předních světových odborníků na propojení ekonomie a klimatických změn. Zabývá se však mnohem širším spektrem ekonomických témat  a zároveň vyučuje na americké univerzitě Yale. Je také spoluautorem knihy Ekonomie, hojně používané v Česku v devadesátých letech minulého století.

Romer, známý zastánce investic do lidského kapitálu a technického vývoje, působil mimo jiné rok a půl jako hlavní ekonom Světové banky, odkud ale musel kvůli kontroverzím odejít. Dále však vyučuje ekonomii na Stern School of Business Newyorské univezity.

Jako každý rok byli laureáti vybráni ze stovky nominovaných osob. Kromě pocty, kterou s sebou získání ceny nese, si laureáti mezi sebe rozdělí deset milionů švédských korun, každý si tak v přepočtu na české koruny přijde na jedenáct milionů.

Na rozdíl od svého běžně používaného názvu, není Nobelova cena za ekonomii Nobelovou cenou v pravém slova smyslu. Na rozdíl od dalších pěti kategorií, za fyziku, chemii, fyziologii nebo lékařství, literaturu a mír, které se udělují už od roku 1901, se o ní Alfred Nobel nezmínil ve své závěti. Prvními laureáty se tak stali až koncem šedesátých let Ragnar  Frisch a Jan Tinbergen. Od té doby bylo oceněno přes sedmdesát osob, naposledy Američan Richard Thaler.

 

Ilustrace: NobelPrize.org

Mohlo by tě zajímat: