Nábor do iListu: nehledáme jen redaktory

23. 9. 2020 | | Kariéra redakce-nove

Studium na ekonomce není jen o získávání znalostí na přednáškách a cvičeních. Je především o navazování kontaktů, které vám pomohou nejen se studiem, ale i po jeho ukončení. Členství ve studentském spolku je okrasou každého CV, pomáhá zvolit si tu správou profesní dráhu a dělá z ekonomky příjemnější místo ke studování.

 

Kdo jsme?

Jedním ze spolků působících na VŠE je i náš iList, neboli Studentský list, který navazuje na dlouhou tradici novin na naší škole. V současné době funguje jak internetový portál s aktuálními články na různá témata, tak dvakrát za semestr vychází tištěné číslo. Být v iListu neznamená být nutně novinářem! Nabízí se zde nepřeberné množství pozic přes grafika/ilustrátora, fotografa, HR, manažerské a IT pozice, sazeče… Zkrátka každý si u nás najde to své.

Jak se stát naším členem?

Je to velmi jednoduché. Stačí napsat e-mail na redakce@ilist.cz, kde se stručně představíš a popíšeš, jaká pozice by tě v iListu (čteno ílist ne ajlist ani elist, pozn.red.) bavila. Rádi se s tebou poté potkáme osobně a probereme všechny detaily. Nemusíš mít strach, že by ti něco nešlo – každému nováčkovi je přidělena slunečnice (nebo chceš-li, mentor), která ti zpočátku se vším poradí. Někteří členové vyzkoušejí i více pozic nebo dělají více úkolů zároveň.

Co všechno si můžeš v iListu vyzkoušet?

U nás v redakci se kreativitě meze nekladou, mimo typicky redakční pozice si můžete vyzkoušet i ty méně tradiční.

Redaktor

Nejpočetnější skupina členů iListu. Redaktor píše články na web i do tištěného čísla: zprávy, rozhovory, komentáře, reportáže…  Témata ke psaní se točí kolem ekonomky, studentského života, ale i kultury, cestování a dalších zajímavých oblastí. S tématy přichází sám redaktor nebo se inspiruje tipy od šéfeditora.

Editor

Ze zkušeného redaktora se může stát editor, který kontroluje a opravuje články jak gramaticky, tak věcně. Snaží se, aby se redaktoři ve své práci zlepšovali a články iListu byly kvalitní.

Grafik, fotograf, ilustrátor

Aby byly články v tištěném čísle a na webu pro čtenáře zajímavější, přidávají se k nim grafiky  a fotografie. Grafiky se vytvářejí i pro sociální sítě.

Personalistika a HR

Personalista má na starosti nábor nových členů a jejich první krůčky v redakci. Zasvěcuje nováčky do chodu redakce a snaží se o stmelení týmu. Úkolem personalisty a HR je i organizování teambuildingových aktivit jako například bowling nebo pravidelná ideoffka.

Management

U nás si můžete vyzkoušet i manažerské pozice. Například řízení managementu redakce spočívá ve správě redakční místnosti, manažer inzerce se stará o hledání vhodných partnerů pro inzerci a komunikaci s nimi a manažer distribuce se stará o prodejní místa tištěných čísel iListu.

Marketing a správa sociálních sítí

I marketéři si u nás přijdou na své. iList se prezentuje na sociálních sítích  Facebook a Instagram, kde se také pravidelně zveřejňují a propagují články redaktorů. Marketing rovněž úzce spolupracuje s HR, aby zaujali potenciální členy redakce, ale také s grafiky, aby tvořili jednotný obraz iListu.

IT, technik

Každá redakce potřebuje někoho, kdo se postará o technické zázemí jako jsou počítače nebo tiskárny. IT pozice se také stará o správu aplikace iList.cz, která slouží pro zobrazení článků z webu.

Sazeč

Sazeči se nezajímají o sadbu květiny, ani o výhodné kurzy. Starají se v Adobe InDesignu o přenos článků z Wordu do tiskové podoby.

 

Našel/a ses? Rád by sis vyzkoušel/a nějakou činnost? Napiš nám na redakce@ilist.cz, všechno ti vysvětlíme! (P. S. jsme všichni studenti, tykej nám)

Mohlo by tě zajímat: