A tenhle znáte…?

13. 2. 2006 | | Názory, Zprávy ze školy

Někdy na jaře si fotbalový tým VŠE srovnal účty se svými protějšky z právnické fakulty. Když se hráči loučili a odcházeli ze hřiště, odkudsi se ozvalo: „Víte, proč nemohou mít matfyzáci prázdniny? Protože by za tu dobu udělali VŠE.“ Nic nového pod sluncem, kolik z vás tento vtip slyšelo, když svému okolí oznamovalo, kde hodlá studovat.

Někdy na jaře si fotbalový tým VŠE srovnal účty se svými protějšky z právnické fakulty. Když se hráči loučili a odcházeli ze hřiště, odkudsi se ozvalo: „Víte, proč nemohou mít matfyzáci prázdniny? Protože by za tu dobu udělali VŠE.“ Nic nového pod sluncem, kolik z vás tento vtip slyšelo, když svému okolí oznamovalo, kde hodlá studovat. Ačkoliv mnoho vypovídací hodnoty nepobral, přece jen něco říká… jen nevím o čem, jestli o uniformních hloupých ekonomech či o vyšinutých vědátorech s tikem ve tváři.

Protože představme si, že by tento slovutný ústav, jehož lex vulgaris zní matfyz, opravdu na Vysokou školu ekonomickou vyslal svého „zvěda“. Takřka scéna z akčního filmu – v Praze se jich poslední dobou točí nemálo, tak proč ne. Zvěd na své pouti hrdinně uteče zlým bezdomovcům v Sherwoodu, projde apokalyptickými končinami okolo magistrály a za zvuku výstřelů proběhne pod panem Churchillem a s výrazem Bruce Willise vkročí do budovy prý zaslíbené.

Hned ve vestibulu si všimne zde čekajících nagelovaných a nakreatinovaných hochů v
doprovodu odbarvených a opodpatkovaných slečen. Nehne brvou, na tohle byl připraven. Cestou nahoru potká nástěnku, která mu s klidem oznámí, že první týden je sudý. Popření matematiky pro třetí třídu ZŠ. Malinko znejistí a tak raději nepokračuje v cestě vzhůru a uhne do dlouhé chodby. Projde si budovu raději z druhé strany. Shledá podivuhodnou skutečnost, že „Velká aula je ta menší a Nová aula je ta starší“, jak někdo nedávno trefně poznamenal na iLISTu. Definitivně ho rozhodí fronty, které všude kolem potkává. To už je hodně zděšen.

Honem začne hledat něco chladného a exaktního v tomto blázinci přízemním. Azyl mu poskytne počítač. Když se k jednomu probije a spustí browser, jukne na něj nějaký ISIS. Zvěd zbrunátní, když vidí slepenec učebnicových chyb v konstrukci stránek, jako vystřižené ze skript „Jak to nedělat“ pro programátory ze své mateřské školy. Přesto se zahloubá do kreditního systému, jenže ouha! Ani ten tu nefunguje přehledně, je jich tu více a v tom, co kdo studuje ani náš ultrachytrý zvěd moc logiky nenajde…

Začíná být zklamán, přesto se mu tu nějak iracionálně líbí. Rozhodne se vrátit a poreferovat v dobrém svým kamarádům. Projde okolo stánku se Studentským listem, jeden si koupí a to, co zjistí ho bohužel nenechá naživu. Srdeční záchvat.

Ptáte se, co že to bylo, co našeho zvěda zabilo? No, zjistil, že  ukončené a v týž den započaté studium jedním jsou. Matematicky dokázáno, volbami potvrzeno a to vše dokonce pod Fakultou informatiky a statistiky. A viděli jste někdy matematika, kterému někdo dokázal, že jedna plus jedna se rovná jedna? Ne? No, žádný div, takový člověk totiž ztratí svou víru a v nejlepším případě upadne do depresí, v tom horším dostane zmíněný srdeční záchvat.

A proto lze na onen notoricky známý vtip odpovědět, že žádný takový přeběhlík VŠE nedodělá. Natožpak za prázdniny. Nepřežil by totiž první den.

Mohlo by tě zajímat: