Antigurmáni si v menze pochutnají, ostatní těžko

Antigurmáni si v menze pochutnají, ostatní těžko

Má VŠE opravdu špatnou menzu? Nebo jsou studenti ekonomie jen rozmazlení?
Strávníky bychom mohli rozdělit na několik skupin.

. První skupina do menzy chodí pravidelně, v menze jim chutná. Nazval
bych je antigurmány (sní vše, co jim na talíři vyroste). Druhá skupina do
menzy také chodí pravidelně, ale ne všechna jídla jí tam chutnají. Když
všechny pokrmy vypadají těžce identifikovatelně, sáhnou po menším
zlu – minutce.

Třetí skupině v menze nechutná skoro nic, ale chodí tam. Nemají totiž
na výběr, protože levněji, stejně blízko a stejně rychle se nikde jinde
nenají. Tato skupina občas zajde do vedlejší pizzerie, ale mít každý den
těstoviny též zavání trochu antigurmánstvím. Čtvrtou skupinou jsou
strávníci, kterým situace s menzou nebyla lhostejná. Na rozdíl od pasivní
nespokojenosti se rozhodli proti špatnému jídlu bojovat a později umřeli
při držení hladovky, protože se žádné změny nedočkali.

Mohu-li porovnávat s těmi několika stravovacími zařízeními, které
jsem doposud navštěvoval, nachází se zdejší menza na zablácených
spodních příčkách. Poté, co jsem několik let úspěšně odolával
jídelně na střední, myslel jsem, že v oblasti stravování mě na
„vejšce“ už nic nemůže překvapit. Pamatuji si ještě ze
středoškolských let pracovní názvy jídel, která nabízela tamní
vývařovna. Například pneumatika s vyjetým olejem a rýží. První rok,
kdy mi obživu na koleji poskytovala menza na Jižním Městě, byl opravdu
skvostný. I když nabídka jídel nebyla příliš pestrá, vždy jsem našel
jídlo, na kterém jsem si pochutnal. Přechod na žižkovskou menzu byl proto
tragičtější.

O tom jsem se přesvědčil i nedávno na vlastní oči. Z lákavé
nabídky pěti jídel jsem si vybral guláš. Jídlo, které jsem už tolikrát
pozřel i v hospodách páté cenové kategorie. Neříkám, že to samé, co
jsem viděl zde, se neděje i tam, ale znáte to. Co oči nevidí, srdce
nebolí.

Zde jsem bohužel viděl. Paní kuchařka mi ladně vykydla maso do omáčky
prapodivné barvy a přitom jí maso vypadlo na výdejní linku. Jako by se nic
nestalo, sebrala maso svou ladnou ručkou obalenou bílou latexovou rukavicí.
Stane se, říkám si, a s dětskou porcí guláše se posouvám dále. V tom
koutkem oka zahlédnu paní kuchařku, jak namáčí prst té samé ručky do
omáčky a jako v reklamě si vychutnává tu slast gulášové chuti. Potom co
si olízla prst, přestal jsem mít tak docela chuť. I když se mnou první
skupina strávníků nebude souhlasit, kvalita zdejší menzy je špatná. Ať
už to jsou malé porce, servis, jakým je jídlo podáváno, nebo brambory
opravdu zvláštní chuti. Vážně uvažuji o tom, že začnu držet hladovku
(a zařadím se tak do čtvrté skupiny).

Nyní ale Menza Sodexo přichází s akčním plánem, který má
uchlácholit strávníky svými vysokými ambicemi. Podle jejich cílů to
vypadá, že vykouzlí nejdokonalejší menzu v Praze. Ovšem jsem zvědavý,
čeho se dočkáme. Úspěch by byl, kdyby strávníci pocítili nějakou změnu
na vlastní kůži a já díky tomu neumřel při držení hladovky. Pokud
výsledkem velkých změn ale bude přidání deseti gramů na každou porci a
zlevnění o padesát haléřů, loučím se s vámi, neb toto byl nejspíš
můj poslední článek.

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

brooke-cagle-g1Kr4Ozfoac-unsplash

Do platnosti vstoupila novela o VŠ: Doktorandi si přilepší!

Dne 1. 3. 2025 nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách. Kromě několika dílčích změn přináší významnou podporu studentům doktorského studia. Zvyšuje také pokutu za neoprávněné užívání akademických titulů a zkracuje lhůtu pro odvolání na 15 dní. Doktorandi si polepší Podle novely budou mít vysoké školy povinnost zajistit, aby od 1. 9. 2025 dosahoval studijní...

Messenger_creation_480D3702-E418-4B65-BCCA-BE827FFE50D6

Jakub Kuneš: Ševčík na přednáškách šířil dezinformace, musel jsem se ozvat. Za „Národo“ se stydím.

Proč ve světě upadá klasický liberalismus a naopak nabývají na síle populismus a extremismus? Co vedlo k udělení ceny Liberálního institutu argentinskému prezidentovi Javieru Mileiovi? A je Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) odsouzena k zániku? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali Jakuba Kuneše, ředitele Liberálního institutu, absolventa...

IMG_8384

Anna-Marie Horáková: Sbalit batoh a dát si pár měsíců off

Máte pocit, že je toho na vás hodně, že nestíháte školu, práci a své zájmy? Polemizujete o prodloužení studia? Nejste sami! Přesně tyto problémy řešila bývalá šéfredaktorka iListu a již absolventka FMV, Anna-Marie Horáková. Anička díky prodloužení svého studia o jeden semestr získala pár měsíců bez školy a závazků. Ideální čas na to sbalit batoh...

309274949_460680632760081_3165778759295296126_n

VŠE ví, že smích léčí: meme stránku teď spravuje rektorát

Mnozí z vás jste možná v loňském roce zachytili, že oblíbená stránka studentů na Facebooku, Vysoká škola MEMEkonomická spěje ke svému konci, nakolik se její dlouhodobý administrátor rozhodl najít za sebe náhradu. I když ho za sebe nakonec našel a stránka zůstala aktivní, situaci se brzy opět změní a hlavní role se ujme vedení školy....